LEDER

Overgrep mot asylbarn

LEDER: Norges forpliktelser etter Barnekonvensjonen gjelder alle barn i landet.

SOLVEIGS BARN:  Solveig Horne trenger ikke vente på handlingsplanen om menneskehandel. Fafo-forskerne gir gode forslag til løsninger.
SOLVEIGS BARN: Solveig Horne trenger ikke vente på handlingsplanen om menneskehandel. Fafo-forskerne gir gode forslag til løsninger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Antallet enslige mindreårige asylsøkere er tredoblet siden i fjor. Så langt i år har hele 3577 barn kommet til Norge uten mor eller far. Det sier seg selv at enslige barn i et fremmed land er ekstra sårbare og trenger særlige tiltak og beskyttelse. En ny rapport fra Fafo, «Ikke våre barn», avdekker at mange mindreårige er ofre for menneskehandel. Barna brukes til prostitusjon, smugling, narkosalg, svart arbeid og annen kriminalitet. Tross at det er snakk om grove overgrep mot mindreårige, blir det i liten grad tatt tak i av ansvarlige myndigheter. Samarbeidsproblemer mellom forskjellige etater og institusjoner fører til at saker ikke blir etterforsket og ofrene ikke får forsvarlig oppfølging.

Ingen av institusjonene bestrider de alvorlige funnene. De bekrefter at dårlig samarbeid fører til at barna faller mellom flere stoler. Politiet peker dessuten på at terskelen for å bli dømt for menneskehandel er høy og skal være det av rettssikkerhetshensyn. Det blir ikke lettere å reise påtale uten etterforskning og dokumentasjon. Mange av sakene er dessuten håndtert av lokalt politi og barnevern som ikke har erfaring med menneskehandel, og praksisen varierer dermed fra distrikt til distrikt. Åpenbart har man ikke tilstrekkelig verktøy for å identifisere menneskehandel og håndtere det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer