Overgrep på nettet

Faren er at nettet blir et lovløst rom.

Meninger

Er unge jenter fritt vilt på nettet? Det kan virke slik når man ser myndighetenes tafatte reaksjon på overgrep og krenkelser som aldri ville blitt tolerert utenfor nettets univers. Sist helg kunne VG fortelle om en Høyre-politiker som hadde stjålet nakenbilder av flere jenter og spredt dem på nettet. Politiet ble varslet etter at en privat etterforsker hadde avslørt mannen og kunne dokumentere virksomheten. I stedet for å sette i gang etterforskning, stilte politiet spørsmål ved om saken var alvorlig nok og var mer kritisk til at en privatperson hadde drevet etterforskning på egen hånd.

Nå har riksadvokaten grepet inn og bedt statsadvokaten undersøke om det er begått lovbrudd. Godt er det, men politiets første reaksjon tyder igjen på at politiet mangler grunnleggende kompetanse om nettet. Reaksjonen minner om gamle dagers holdninger til familievold. Fordi det foregikk i hjemmet, ble det kalt husbråk og håndtert deretter. Faren er at nettet blir et lovløst rom hvor krenkelser av personvern og straffbare handlinger ikke får konsekvenser. Det åpner for at private tar saken i egne hender, slik de fornærmete gjorde i dette tilfellet. Et borgervern på nettet er ikke en ønsket utvikling.

Dagbladet er som kjent ingen tilhenger av at myndighetene skal drive aktiv overvåking av nettet, men politiet har et ansvar for å starte etterforskning når det er begrunnet mistanke om ulovligheter, på nettet som på gata. At jentene selv hadde lagt ut bildene på en lukket konto, betyr ikke at de kan skylde seg selv. Hadde bildene ligget i en skuff på soverommet, hadde politiet sett det for hva det er; et innbrudd og et tyveri. Distribusjonen av bildene gjør det enda mer alvorlig, og er en krenkelse som jentene trolig må leve med for alltid.

Saken er en påminnelse om at vi ikke kan stole på at nettet er sikkert, og at innbrudd kan få alvorlige konsekvenser, ikke bare økonomiske. Men tilgjengelighet har aldri vært en unnskyldning for overgrep og ran av andres eiendom. Det bør det heller ikke være på nettet. Politi og rettsapparat må innse at nettet er en del av det offentlige rom hvor vi alle ferdes, og at svindlere, overgripere og innbruddstyver kan gjøre større skade på nettet enn de gjør andre steder.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.