Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Overgripere i prestekjole

Disse synderne vet godt hva de har gjort.

KRISE: I lykkeligere dager, som her i oktober 2015, kunne pave Frans og kardinal George PeIl more seg med ei cricket-kølle. Nå er pavens nære medarbeider sendt hjem til Australia på permisjon for å forsvare seg mot en tiltale for seksuelle overgrep mot mindreårige. Foto: L'Osservatore Romano / AP / NTB Scanpix
KRISE: I lykkeligere dager, som her i oktober 2015, kunne pave Frans og kardinal George PeIl more seg med ei cricket-kølle. Nå er pavens nære medarbeider sendt hjem til Australia på permisjon for å forsvare seg mot en tiltale for seksuelle overgrep mot mindreårige. Foto: L'Osservatore Romano / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Frans er rammet av en dobbel katastrofe mens han møysommelig strever med å reformere det stivbeinte styringsverket i Vatikanet. Hans «finansminister», «nummer tre» i hierarkiet og overhodet for katolikkene i Australia, kardinal George Pell, har fått permisjon for å dra hjem til Australia og der forsvare seg mot en tiltale om seksuelle overgrep mot mindreårige og for å ha dekket over andre presters overgrep. Overgrepene skal ha foregått på 1970-, 1980- og 1990-tallet. Tre av anklagene om overgrep utført av Penn skal være særlig grove, ett av dem voldtekt, ifølge australske aviser.

Frans har gjentatte ganger lovet nulltoleranse for seksuelle overgrep. Han satte i 2014 ned en kommisjon for vern av mindreårige innenfor den katolske kirka, hvor to av medlemmene var ofre for overgrep. Men begge ofrene har trukket seg fordi de følte seg motarbeidet av sterke krefter i kuria, det pavelige styringsverket. Paven har tidligere forsvart kardinal Pell mot anklager, og Vatikanet overlater til en domstol i Australia å dømme ham. Pell sier seg uskyldig og drar til Australia for å forsvare seg. Han er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Vatikanet sant nok.

Pell er klart konservativ teologisk i motsetning til den reform-ivrige argentinske paven. Men Frans har gjort ham til en nær medarbeider av tre grunner. Pell er flink med økonomi, og han skulle innføre åpenhet i den mørklagte katolske økonomien, paven ønsker et tankemessig mangfold i Vatikanet og han ønsker alle verdenshjørner representert. Derfor er dette en katastrofe både for omdømmet og for reformene.

Kardinal Pell er den høyest rangerte som noensinne er tiltalt for kjønnslige overgrep innenfor den katolske kirka. Men han er bare toppen av et australsk isfjell, som gjennom fire års nitidig gransking er avdekket av en kongelig kommisjon i Australia. Den la i februar fram «et forferdelig fotografi av redselsfulle seksuelle overgrep» utført av prester mot tusenvis av mindreårige. Mellom 1950 og 2010 er sju prosent av de katolske prestene i landet anklaget for pedofili. Mellom 1980 og 2015 er 4444 overgrep innmeldt til kirkelederne, som for det meste har dekket over dem. I en munkeorden, som blant annet driver barnehjem for foreldreløse, er 40 prosent av munkene anklaget. Etter lange teologiske studier vet disse synderne godt hva de har gjort.

Pave Frans har litt av en ryddesjau foran seg. Men han står fram som det beste håpet for katolikker verden over om å lede kirkesamfunnet deres tilbake til Bibelens lære. I misbruk av religion til å utføre overgrep er for øvrig neppe katolikker enerådende, bare overlegne. Andre trossamfunn må også feie for egen dør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!