Overgripernes egen domstol

Det er forståelig pressefolk foretrekker en spareblussordning med sanksjonsmidler like tannløse som et lite dask på lanken.

PFU: « At Bodahl-Johansen og andre som representerer overgriperne er så fornøyd med PFU, skal man derfor ta med en klype salt.», skriver artikkelforfatter Anders Cappelen. Foto:  Siv Johanne Seglem/Dagbladet
PFU: « At Bodahl-Johansen og andre som representerer overgriperne er så fornøyd med PFU, skal man derfor ta med en klype salt.», skriver artikkelforfatter Anders Cappelen. Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PFU: Gunnar Bodahl-Johansen skriver at det hundre prosent pressekontrollerte PFU fungerer godt som klage-/kontrollinstans for pressen. Det er forståelig pressefolk foretrekker en spareblussordning med sanksjonsmidler like tannløse som et lite dask på lanken.

PFU (Pressens Faglige Utvalg) er etablert for publikum: for dem som mener seg utsatt for pressens maktmisbruk og etiske overtramp. At Bodahl-Johansen og andre som representerer overgriperne er så fornøyd med PFU, skal man derfor ta med en klype salt.

Etter å ha fulgt PFU tett i over fem år, har jeg mye godt å si om den norske selvjustisordningen.

Hovedproblemet er at dommernes perspektiv er overgriperens snarere enn offerets. En liten, men viktig reform som kunne avhjelpe dette, er om utvalgets tre såkalte allmennhetsrepresentanter ble utnevnt av uavhengige instanser som for eksempel Fritt Ord eller Sivilombudsmannen.

Det andre store problemet er at PFU og PFU-sekretariatet har så små ressurser i forhold til oppgaven, noe som gjør klageprosessen uforutsigbar.

Undertegnede har ført mange «medieofres» PFU-klager i pennen. Flere av disse er privatpersoner som har opplevd å få sine liv ødelagt etter å ha blitt urettmessig hengt ut i pressen. Jeg representerer derved nettopp dem PFU faktisk er ment for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer