BRYSOM HJELP: Regjeringens forslag om å bare la kanalene sende programmer med attenårsgrense om natta, vil ødelegge mer for foreldrene enn det skjermer barna. Her fra blodige, populære «Game of Thrones».
BRYSOM HJELP: Regjeringens forslag om å bare la kanalene sende programmer med attenårsgrense om natta, vil ødelegge mer for foreldrene enn det skjermer barna. Her fra blodige, populære «Game of Thrones».Vis mer

Overivrig barnevakt

Regjeringen gjør livet vanskeligere for foreldrene den vil hjelpe.

Kommentar

Alle har sin funksjon i verden. Barn og ungdom har alltid forsøkt å få tilgang til bloddryppende underholdning. Foreldrene deres har satt like mye inn på å hindre dem. Nå vil regjeringen gi foreldrene en håndsrekning og KrF en trøstedrops, ved å forby tv-kanalene å sende filmer med attenårsgrense før klokka elleve om kvelden.

Slik klarer de med imponerende presisjon å gjøre livet kinkigere for dem de vil hjelpe og samtidig stikke en kjepp i tv-kanalenes hjul, mens de som skal skjermes, barna, neppe vil oppleve at hverdagen blir endret. Departementet er den typen venn som gjør fiender overflødige.

For hvem er det som i det hele tatt forholder seg til kanalenes sendeskjemaer i dag? Barna gjør det ikke. Det gjør derimot fremdeles foreldrene deres. Men hvor lyst de enn har til å se barske klassikere som «A Clockwork Orange», «Ondskapens hotell» eller «Alien», som alle har 18-årsgrense, kan det godt hende de prioriterer senga og arbeidsdagen etterpå når filmene vises mellom elleve og ett på natta.

Men kulturdepartementet vil også legge inn terskler i strømmetjenestene, og pålegge dem å tilby kontrollmekanismer, for eksempel en kode, som kan la foreldrene styre hva barna skal se. Det synes uklart om dette skal løses med en generell kode for aldersbegrenset innhold, som det antakelig ikke vil være veldig vanskelig å få tak i, eller en sperre for hver enkelt film eller serie, noe som lyder i overkant plundrete.

Uansett har det lite å si all den tid dette bare gjelder for norske aktører, som NRK og TV2 Sumo. Men de to mest populære seriene der blodet virkelig flyter i brede strømmer, «True Blood» og «Game of Thrones», vises på HBO Nordic, som i likhet med giganten Netflix er internasjonal og ikke vil underlegges de nye reglene.

Og om det skulle være én liten skrekkfilm som virkelig blir utilgjengelig for barna på grunn av dette regelverket, er de fleste av dem såpass teknologikyndige at det vil ta dem maksimalt et kvarter å få tak i filmen via en ulovlig nedlastingsside. Antakelig vil høyere terskler rundt lovlig innhold primært føre til at de som egentlig vil benytte seg av tillate tjenester, vender tilbake til pirathavet, som har krympet betraktelig etter at tv-kanalene og distributørene forbedret sine strømmetilbud. Departementets initiativ er velment, men gammeldags.

Det fungerer i det hele tatt dårlig å stenge innhold inne i en verden der det alltid finnes en digital dør inn, og der den yngre generasjonen har et større nøkkelknippe enn den eldre. Den eneste mulige metoden er egentlig gamlemåten: At foreldre følger med på hva barna ser på, snakker med dem om innholdet, og sier nei der nei bør sies. De har ingen garantier, men det finnes fremdeles barn som tar sånt alvorlig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.