KÅTE LEDERE?: Planlagt påtroppende generalsekretær for Kinas kommunistiske parti Xi Jinping, statsminister Wen Jiabao og tidligere generalsekretær Jiang Zeming. Foto: Ng Han Guan / REUTERS / NTB SCANPIX // Ed Jones / AFP / NTB SCANPIX // Dagbladet
KÅTE LEDERE?: Planlagt påtroppende generalsekretær for Kinas kommunistiske parti Xi Jinping, statsminister Wen Jiabao og tidligere generalsekretær Jiang Zeming. Foto: Ng Han Guan / REUTERS / NTB SCANPIX // Ed Jones / AFP / NTB SCANPIX // DagbladetVis mer

Overkåte ledere har styrt Kina de siste 40 åra

... skal vi tro Yu Hua.

Les intervju med Yu Hua her.

ANMELDELSE: Dette fantastiske 719 siders eposet starter på den offentlige utedoen i en liten kinesisk småby:

14 år gamle Skalle-Li blir tatt på fersken mens han kikker på damerumper. Moren forgår av skam — faren hans druknet i det samme toalettet 14 år tidligere — i samme ærend.

Liket blir fisket opp av småbyens anstendige småskolelærer. Han gifter seg senere gifter med moren, og bringer sin sønn Song Gang med seg - en gutt med et nesten inntil enfold godt hjerte. 

Det er disse to stebrødrene - Kain og Abel - vi følger i denne fortellingen som er fortalt i en lystig harselerende tone. Den handler om hvordan Skalle-Li starter som lutfattig landsbynarr og ender som en av Kinas rikeste menn: På søppel. Da har landsbyen vært gjennom en blodig kulturrevolusjon der de narraktige kommer seg opp og frem - og de anstendige, deriblant Skalle-Lis stefar, sperres inne som klassefiender og tortureres ihjel.    

Kåte intellektuelle Alt og alle blir harselert over i denne boka, og verst går det utover de intellektuelle: Seierrike Zhao, som engang fikk et firelinjers dikt trykt i et magasin, og ble Dikter-Zhao. Og vellykkede Liu, som ble Forfatter-Liu etter å ha fått en novelle på trykk. Deres litterære disputter dreier seg stort sett om hvordan formulere damerumper.  

For det er driftene som dominerer i denne fortellingen, der Skalle-Lis suksess grunnes hans abnorme kjønnsdrift, amoralske naivitet og en ustoppelig skravlesyk virketrang.

Overkåte ledere har styrt Kina de siste 40 åra

En landsby der håndverkerne i kapitalismens tid bruker sine flittige hender på å telle penger — og der alt er kopier, juks og fanteri. Selv jomfruhinnene skal det vise seg, da Skalle-Li arrangerer skjønnhetskonkurransen «Kinas vakreste jomfru».    

Og er denne fortellingen så utrolig? Utenfor Kragerø ligger en engang idyllisk liten øy, nå kjøpt opp og omgjort til et neonlysblinkende kråkeslott. Bygget opp av en oppkomling som nettopp har gjort seg styrtrik på søppel. Og i skrivende stund ligger det en sak på nett; «Virgins Wanted», der et dokumentarfilmteam søker etter jomfruer som gjerne mister uskylden på film-lerretet.  

For ikke sjelden overgår virkeligheten fantasien — eller så er virkeligheten selv en like stor farse som dette fantastiske eposet.

En mastodont av en roman som oversetterne på imponerende vis har klart å formidle på et velklingende norsk.

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 15.10.2012