Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Overkjører ikke kirken

DAGBLADET SELV, og flere skribenter på avisens debattsider, har den siste tiden tegnet et svært misvisende bilde av KrFs rolle i prosessen med å velge ny biskop i Oslo. Nå sist ført i pennen av Aud V. Tønnessen 8.2.

KrF ønsker i utgangspunktet ikke at Regjeringen skal utnevne biskoper. Den norske Kirke er et levende trossamfunn og det er prinsipielt uheldig at ansettelse av dets åndelige ledere foretas av myndighetene. Vi vil at Den norske Kirke, som andre trossamfunn, selv skal utnevne sine biskoper og åndelige ledere. I debatten om statskirkens framtid vil KrF gå inn for en nyordning av forholdet mellom stat og kirke.

Så lenge Regjeringen fortsatt utnevner Den norske Kirkes biskoper, er KrFs prinsipielle holdning at myndighetene må legge avgjørende vekt på hvem kirken selv og dens demokratisk valgte organer ønsker som ny biskop. Alle medlemmer av Den norske Kirke har mulighet til å påvirke kirkens råd til myndighetene gjennom menighetsrådsvalg og det kirkelige demokratiet. Jeg skulle personlig ønske at flere av kirkens medlemmer benyttet seg av denne muligheten.

Som politisk parti har ikke KrF noe ønske om at én spesiell kandidat utnevnes til biskop i Oslo, slik enkelte ynder å fremstille det. Vi ønsker å utnevne en biskop kirken vil ha. For mitt valg betyr det ingenting om kandidaten er mann eller kvinne, liberal eller konservativ. For meg er det grunnleggende at kirkens demokratiske prosesser ikke overkjøres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media