FOLKETS TILLIT: For tredje gang i et hittil heseblesende år har lederen i Syriza, Alexis Tsipras, fått de greske velgernes tillit. Foto: NTB Scanpix
FOLKETS TILLIT: For tredje gang i et hittil heseblesende år har lederen i Syriza, Alexis Tsipras, fått de greske velgernes tillit. Foto: NTB ScanpixVis mer

Overlegen greker

Ingen andre enn Alexis Tsipras kan få skikk på Hellas. Han vant igjen valget overlegent fordi velgerne ikke vil ha tilbake de gamle, korrupte lederne.

Kommentar

Tre ganger har Alexis Tsipras vært dømt ut over sidelinja som uansvarlig, tre ganger han bedt folket felle sin dom over seg og tre ganger har han vunnet, alt dette på mindre enn ni måneder! Etter å ha fått 35,5 prosent av stemmene søndag kommer han nå tilbake som statsminister og tar sikte på å styre Hellas i fire år.

Foran dette valget hadde meningsmålerne spådd nærmest dødt løp mellom valgforbundet Syriza med Tsipras i spissen og konservative Nytt Demokrati (ND) med Evangelos Meimarakis som leder. Men de konservative kom inn nær 7,4 prosentpoeng bak og fikk bare 28,1 prosent av stemmene.

Ikke få politiske iakttakere har dømt Syriza og Tsipras nord og ned fra brakseieren i januar og gjennom de fastlåste forhandlingene med EU om krisehjelp. Så fulgte folkeavstemninga om vilkårene for krisehjelp i juli, da grekerne sa overveldende nei, før Tsipras uka etter inngikk en ny tre års avtale med sine långivere. Da var Tsipras i hvert fall død politisk, mente de.

Men Tsipras tvang fram et nyvalg og jammen vant han også dette - med god margin. Det var venstrefløyen i Syriza, som stemte mot kriseavtalen i sommer, som presset Tsipras til å be om nyvalg fordi utbryterne gjorde ham avhengig av parlamentarisk støtte fra opposisjonen. Utbryterne dannet valgforbundet Folkelig Samling (LAE), men på søndag kom de ikke over sperregrensa på tre prosent. Blant dem som ikke ble valgt er tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis, som er deres leder, og den tidligere presidenten i parlamentet Vouli, Zoe Konstantopoulou. Dermed har Tsipras kvittet seg med opprørerne i egne rekker.

Syriza, med årets to valg bak seg, er den nye og livskraftige venstresida i Hellas. Den langvarige krisa brakk ryggen på den gamle venstresida, det vil si sosialdemokratene i PASOK. For velgerne framstår PASOK og ND som to hoder på det gamle og korrupte regimet som førte landet inn i ulykka. Men ND led ikke den samme skjebnen som sosialdemokratene og er fremdeles det ledende partiet på høyresida.

Med det «styringstillegget» på 50 seter som tilfaller det største partiet, får nå Syriza 145 folkevalgte i Vouli, bare fire mindre enn før og bare seks fra reint flertall. Tsipras har litt overraskende valgt å fortsette samarbeidet med Uavhengige Grekere (ANEL) på høyrefløyen som fikk 3,7 prosent av stemmene og ti seter. Han kunne i stedet ha valgt å samarbeide med partier som politisk står nærmere. PASOK fikk 6,3 og 17 seter, mens mellompartiet To Potami (Elva) fikk 4,1 prosent og 11 seter. Det gamle partiet Sentrumsunionen fikk 3,4 prosent og kom for første gang inn i Vouli med ni folkevalgte.

Tredje største parti ble nynazistene i Gyllent Daggry med 7 prosent av stemmene og 18 medlemmer i Vouli, en svak framgang. Men dem er det ingen av de andre partiene som vil ta i.

Kommunistpartiet (KKE), med 5,6 prosent og 15 medlemmer, holder seg også nokså alene i politikken.

Med reint flertall sammen med nasjonalistene i Uavhengige Grekere, en opposisjon som ikke kan opptre samlet og muligheter for å kunne søke støtte hos PASOK og To Potami, kan Tsipras klare å styre Hellas stødig i fire år, som han sier er planen. Da vil han sannelig ha utført et politisk mesterstykke.

Valgseieren for Syriza nå igjen finner vi i det ene av de to hovedpunktene i deres politikk. I tillegg til å kjempe mot krisepolitikken fra EU, kjemper Syriza mot det gamle og korrupte regimet, mot oligarkene og eliten. «Vi kan ikke gå tilbake til de gamle, råtne partiene som ledet oss inn i krisa», er et vanlig utsagn å høre fra grekere.

Tsipras måtte i sommer gå med på den tre år lange kriseavtalen som setter svært trange rammer for den økonomiske politikken. Men han sier han vil bruke hvert åpent vindu i avtalen til å forhandle om vilkår som rammer de svakeste minst. Og han sier forhandlinger om gjelda blir det første og viktigste nå. Pengefondet mener noe av gjelda må slettes. Tyskland motsetter seg dette, men kan godta lengre avdragstid og lavere rente.

Innenfor trange rammer blir hovedoppdraget for Tsipras å reformere og rydde opp i det gamle regimet og omstille det akterutseilte greske samfunnet til våre dagers Europa. Det er dette som vil avgjøre den historiske dommen over Syriza. Tsipras er gjenvalgt til et av verdens vanskeligste verv. Men nå kan det ikke være noen tvil om mandatet fra folket.

Lederne i EU kunne ikke annet enn å lykkønske Alexis Tsipras etter seieren. De burde være veldig fornøyde. Ingen annen gresk leder har sterk nok folkelig legitimitet til å gjennomføre strenge reformer og innsparinger som vil ramme mange grekere. Ingen andre kan få skikk på Hellas.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.