Overlevde russisk rulett

Den britiske «tankeleseren» Derren Brown lekte den dødelige leken direkte på TV.

Han kaller seg psykologisk illusjonist, og hevder han kan lese andres tanker.

I russisk rulett handler det om å legge én patron i en revolver, for deretter å snurre kuletønna med plass til seks kuler, slik at ingen vet hvor kula befinner seg. Deretter sikter man på seg selv og trekker av.

Direkte på TV

Et medlem blant publikum, valgt ut blant 12000 frivillige, fikk i oppdrag å lade en revolver med en enkelt kule.

Brown, som selvfølgelig ikke ante hvilket rom i tønna som var ladd, satte pistolen mot hodet og avfyrte to ganger.

På det tredje skuddet pekte Brown pistolen mot en sandsekk og avfyrte. Kammeret var tomt. Etter flere minutter med stille, hard tankevirksomhet, avfyrte han igjen et skudd mot hodet. Heller ikke her var det noen kule.

Det var det femte kammeret som inneholdt den dødelige kula og denne avfyrte tankeleseren i en sandsekk og ikke i hodet, til stor lettelse for publikum.

Brown sier han leste den frivilliges tanker og dermed fant han ut hvilket kammer kula ble lagt i.

Frykter tragedier

Showet som ble vist «live» på britisk TV i går har blitt kritisert av politiet, som frykter at folk vil forsøke stuntet hjemme. Channel 4 opplyste på forhånd at de hadde lagt inn en liten tidsforsinkelse, slik at de kunne stoppe sendinga om han skulle komme til å skyte seg selv i hodet.

- Vi kommer antakeligvis til å ende opp med noen tragedier, sier visepresident Rick Naylor i politiforbundet i England og Wales til BBC.

Showet ble filmet på et hemmelig sted. Brown måtte ut av Storbritannia på grunn av forbudet mot håndvåpen. En talskvinne for TV-kanalen opplyser at hun ikke vet hvor showet ble spilt inn, bortsett fra at det var et sted i Europa. Det opplyses også at kanalen har vært i diskusjoner med grupper som har satt seg imot programmet.

Stuntet inngår i showet «Derren Brown: Mind Control». Selv hevder Derren at showet ikke er uansvarlig, fordi det nettopp viser hvor farlig våpen er.

Utrygg tankeleser

Før showet gikk på TV sa Brown at han ikke var trygg på sikkerheten.

- Jeg er ikke 100 prosent sikker på om jeg vil dra i avtrekkeren. Det vil være ydmykende, med å foretrekke foran den andre muligheten, sa Brown.

Familien hans, mor Christine og bror Dominic, var i mot påfunnet fra første stund.

- Jeg hadde lange samtaler med dem og forklarte at jeg ikke kom til å gjennomføre om jeg ikke var sikker. Om jeg er sikker bør de være det også, sier Brown.

- Mor kommer antakelig til å gjemme seg bak sofaen, sa illusjonisten.

<B>OVERLEVDE:</B> Han tenkte hardt og overlevde, Derren Brown visste at kula lå i det femte kammeret.
DØDELIG LEK:</B> I russisk rulett lades en revolver med en eneste patron.