SNART STUDIESTART: i forbindelse med inntaket ved Samordna opptak denne uka har Amanda Schei laga en overlevelsesguide for de som skal begynne på høyere utdanning. Foto: NTB Scanpix
SNART STUDIESTART: i forbindelse med inntaket ved Samordna opptak denne uka har Amanda Schei laga en overlevelsesguide for de som skal begynne på høyere utdanning. Foto: NTB ScanpixVis mer

Høyere utdanning:

Overlevelsesguide for nye studenter

Denne uka fikk 94 101 personer tilbud om studieplass ved høyere utdanning i Norge. Mange er altså snart på vei inn i det Bernt Hagtvet så fint har kalt pølsefabrikken.

Meninger

Her kommer en overlevelsesguide fra en som kom seg gjennom tre år på et av de største massestudiene på Norges største universitet:

1. Flytt hjemmenfra: utrop til alle andre nerder der ute - dette er din sjanse til å starte på nytt. Og til alle andre, nå kan du møte annerledes folk, lære å bli ordentlig voksen og få nye impulser. Helst bør du flytte vekk fra hjembyen, til et annet land eller et annet sted i Norge. Men uansett bør du flytte vekk fra foreldrene dine. Ikke minst fordi ingen vil ligge med deg om du er voksen og fortsatt bor hjemme hos mamma.

2. Engasjer deg: det er dette studietida egentlig handler om. Mange studier har ingen praksisdel, så da må du lage din egen. Dessuten er det veldig gøy – enten det er studentidrett, studentpolitikk eller studentpub. Det er gjennom å gjøre noe sammen for så å ha dype samtaler over 1-8 øl at de beste vennskapene blir til.

3. Ikke bry deg om å få A i alle emner: unntaket er kanskje for dem som er helt sikre på at de vil gå den akademiske veien. For alle oss andre som helst bare vil få oss jobb til slutt, er det viktig å nyte studietida og. Du trenger ikke å sitte på lesesalen fra åtte hver dag, selv om medstudentene dine gjør det. Det er begrenset hvor mye informasjon hjernen klarer å ta inn på en dag. Og hvis du skal rekke å ha det gøy rekker du uansett ikke å sitte å lese hele tida.

4. Still krav: hvis du ikke syns studiet ditt er godt nok må du ikke tie om det. Si i fra! Krev at det gjennomføres evaluering av undervisningen, skriv et leserinnlegg i studentavisa, si i fra til de tillitsvalgte, og ikke vær redd for å snakke med professorene. Og hvis du finner ut at du har valgt feil studie er det alltid lov å bytte. Men husk å stille litt krav til deg selv og da.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.