- Overlever ikke 75 år til

I dag fyller NRK år.

(Dagbladet.no): Du kan ikke se det på programskjemaet - og det finner ikke sted noen glamorøs fest med TV-kjendiser på rød løper. Men i dag er det faktisk 75 år siden Norsk Rikskringkasting ble stiftet.

Vi har tatt tempen på jubilanten ved å spørre medieeksperter og politikere 1) om de tror NRK eksisterer i 2083, 2) hva som er kanalens store utfordring i dag, og 3) hva de husker best fra NRKS lange kringkastingshistorie.

Andreas Wiese. mediekommentator i Dagbladet.

1. Det er vanskelig å spå så langt fram i tid, så det ærlige svaret er: Det vet jeg ikke! Men hvis NRK eksisterer i 2083, eksisterer det i en helt annen form enn i dag.

2. Utfordringen ligger i å fortsette å trekke et stort publikum, og samtidig ivareta allmenn- kringkastingsforpliktelsene.

3. Da jeg som student en dag i 1981 gikk oppover trappene i studentblokka og det plutselig brøt ut et kollektivt brøl fra alle hyblene. Da hadde Norge gått opp til 2-1 over England, og Lillelien skulle snart uttale «vi har slått dem alle sammen».

Hans Hjellemo, redaktør i Kampanje

1. He-he, ja det tror jeg for så vidt at de gjør. Jeg tror det egentlig er en ganske god forretningsidé å drive en allmennkringkaster, at man har et medietilbud som er basert på noe annet enn bare kommersialitet. Jeg tror det er sunt og at NRK fortsatt har et langt liv foran seg. Men jeg håper da at det blir et ganske annerledes NRK, som klarer å henge med i medieutviklingen og den spisse konkurransen. De har klart seg forbausende bra de siste 15 åra, hvor konkurransen har vært ganske sterk.

HVA HUSKER DU BEST? Sjonkel Rolf og Titten Tei er en del av NRK-historien. Hva er ditt beste minne fra 75 år med rikskringkasting? Diskuter i feltet under artikkelen. Foto: SCANPIX
HVA HUSKER DU BEST? Sjonkel Rolf og Titten Tei er en del av NRK-historien. Hva er ditt beste minne fra 75 år med rikskringkasting? Diskuter i feltet under artikkelen. Foto: SCANPIX Vis mer

2. Akkurat nå er NRKs største utfordring å klare den nye konkurransen, særlig på tv med det digitale bakkenettet. Nå skjer det samme på tv som i dagspressen, tilbudet blir stadig mer fragmentert og folk spesialiserer seg. Du og jeg kan være vår egen kringkastingssjef, da blir det en større utfordring å lage et innhold som interesserer mange og er bredt nok. PROGRAM blir hovedutfordringen, kampen om å lage det gode programinnholdet. Det er det som kommer til å trekke folk.

3. Jeg tror det må være OL på Lillehammer. Det var en veldig god produksjon, som på sett og vis hjalp Norge ut i verden.

Lena Jensen, stortingsrepresentant (SV)

1. Helt klart - NRK har alle forutsetninger for å leve i 75 år til.

2. NRK er veldig gode på nyheter, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Utfordringen er å fortsatt være like gode, og fortsette den høye kvaliteten på egenproduksjoner fra Barne-TV til dokumentarer. Jeg tror de må satse på bredden, skal de lykkes.

3. Valget er vanskelig, jeg ser alltid på NRK når jeg ser på TV. Dekningen av EU-valget i 1994 er noe av det jeg tenker på. Men programmer som "kroppen" med Trond-Viggo Torgersen, Halvsju og Brødrene Dal har alle merket min generasjon. Uti vår hage er et eksempel fra nyere tid.

Ragnar Wahldahl, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo

1. Det er et håpløst spørsmål. 75 år er veldig lang tid og det utvikler seg veldig fort. Jeg er tilbøyelig til å si nei, NRK kommer ikke til å eksistere i den formen den har i dag. Du kan jo bare se hvordan nettet er i dag, hvordan det har utviklet seg i løpet av de siste ti åra. Kommunikasjonssituasjonen endrer seg og derfor er svaret NEI.

- Overlever ikke 75 år til

2. Det er en utfordring å beholde en rimelig stor seerandel, i konkurranse med andre kanaler og nettet. For et rimelig stort publikum kan ikke NRK beholde lisensen, den er truet. Det vil sikkert i mange kretser være et ønske om å beholde NRK som allmennkringkaster, spesielt når TV2-konsesjonen går ut, men et eller annet sted går det en grense. Hvor den ligger er avhengig av den politiske situasjonen. Det kommer til å bli vanskeligere for en Arbeiderpartiet-kulturminister å legge ned NRK enn en Frp.

3. Det må jo være månelandingen.

Ulf Erik Knutsen, stortingsrepresentant for FrP

1. Jeg vil si det er helt fifty-fifty sjanse for om NRK eksisterer i 2083 eller ei. Det vil avhenge mye av hva slags politikk som føres. Medielandskapet er vanskelig nok å forutsi fem år fram i tid, så 75 år blir håpløst. På den annen side er jeg neppe til stede for å bli konfrontert med mine spådommer på det tidspunktet...

2. Det er å etterleve mottoet "noe for alle". Mange grupper føler de blir avspist med et dårlig tilbud. Det gjelder særlig de øvre aldersklassene.

3. Var det NRK som viste fotball-VM i 1998? Da må jeg si sluttminuttene i kampen mot Brasil. Eller første gang jeg selv var med i et debattprogram på TV - det må ha vært i starten av 1989 en gang. Jeg var så nervøs at jeg holdt på å svime av, så det var et spesielt TV-øyeblikk - for meg.

<B>75 ÅR:</B> Siden NRK ble stiftet. Her avvikler Einar Lunde en Dagsrevy-sending i 1978.
...OG I DAG: Dagsrevyen med Gry Almaas og Einar Lunde i 2007.
TROR PÅ STATSKANALEN: Men den må favne bredt, mener SVs stortingsrepresentant Lena Jensen.
FIFTY-FIFTY: Det er Frps mediepolitiker Ulf Erik Knudsens odds for at NRK overlever nye 75 år.
LILLEHAMMER VAR HØYDEPUNKTET: OL var NRKs fineste øyeblikk, mener Kampanje-redaktør Hans Hjellemo.