Overlever «Newton»?

I sitt hittil siste utspill til politikere og allmennhet ønsker NRKs ledelse å oppheve tyngdeloven. Og ber om både lisenspenger og muligheten til å investere kommersielt i andre selskaper. Hvordan skal det da gå med Newton?

Morsomt og spennende

Han som fikk et eple i hodet og derigjennom forsto tyngdekraftens betydning, leverte et svært viktig bidrag til utviklingen av både fysikk og naturvitenskap. NRKs program for barn om de samme emner hentet tittelen fra ham og lagde innholdet selv. Men hadde neppe gjort noen av delene hvis ikke institusjonen både var lisensfinansiert og dessuten regulert av kringkastingslov og konsesjonsbetingelser som pålegger å lage programmer som sprer kunnskap.

«Newton» er under halvtimen langt, går hver søndag på NRK1 etter barne-TV, og sendes i reprise i samme kanal og på NRK2. «Newton» er både morsomt og spennende, men hausses ikke akkurat opp av NRKs egen program- og informasjonstjeneste, forsvinner derfor stort sett fra avisenes ørkesløse kilometer med forhåndsstoff om TV-programmene og nevnes sjelden i spalter som denne.

Kunnskap

Disse linjene er ikke noe forsøk på å rette opp inntrykket, men denne rapportør ser programmet fra tid til annen. Jeg sitter også sammen med «målgruppa» når det skjer, og begeistringen er ganske unison.

I går hoppet programleder Ole André Sivertsen rundt med elektroder på kroppen for å nærme seg svaret på hvordan et dataspill blir til. Slikt kalles Motion Capture, og forteller i bunn og grunn bare at det er menneskelige bevegelser som via teknikk overføres til dataprogrammer og derfra til PC- eller TV-skjerm. Til både forlystelse og kunnskap.

Ole tok oss videre med til Paleontologisk Museum på Tøyen i Oslo, hvor dinosaurusforsker Jørn Hurum har limt sammen hundrevis av beinbiter og rekonstruert hodeskallen til en av de aller største dinosaurene, Tarbosaurus Batar. Som tråkket rundt for 65 millioner år siden. Lenge før tv-lisensen ble spådd en snarlig død. Og Ole er en flink programleder, han. Og dessuten ingen dårlig journalist. Han bidrar på en engasjerende måte til å forklare kompliserte emner for unge seergrupper.

Men programledere har det med å komme og gå. Det er ideen bak «Newton» og viljen til å formidle kunnskap som er viktig. Altså slike dyder som dør hvis NRK blir helkommersiell. Særlig hvis institusjonen får lisens til å gi blaffen.