Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Overleverte brev til kongen

Filmskaper Hisham Zaman fikk møte kong Harald for å overlevere tre vanlige menneskers brev.

MØTTE KONGEN: Den prisvinnende filmskaperen Hisham Zaman (t.h.) møtte kong Harald for å gi ham de tre beste brevene som Dagbladet trykket i forbindelse med filmen hans Brev til Kongen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØTTE KONGEN: Den prisvinnende filmskaperen Hisham Zaman (t.h.) møtte kong Harald for å gi ham de tre beste brevene som Dagbladet trykket i forbindelse med filmen hans Brev til Kongen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var en ære å møte kongen, og jeg følte det ble en verdig avslutning på prosjektet, sier filmskaper Hisham Zaman.

Før premieren på Zamans prisvinnende film «Brev til kongen» ba filmskaperen og Dagbladet leserne fortelle sin historie til Kong Harald.

De tre beste brevene - fra en 20 år gammel jente som skrev om morens flukt fra Irak, en kvinne som fortalte om sorgen over å miste en sønn, og en leser som skammet seg over å være fattig i Norge i dag, sto på trykk i Dagbladet samme dag dom kinopremieren, den 17. januar. Mandag ble de overrakt kong Harald på slottet.

- Kongen hadde sett brevene og fulgt med på kampanjen, og var nysgjerrig på hvordan jeg fikk ideen til filmen, forteller Zaman.

Busstur fra virkeligheten «Brev til kongen» følger fem beboere på et asylmottak på dagstur til hovedstaden, og den 83 år gamle kurderen Mirza blir med på turen til Oslo med det mål å levere et personlig brev til kongen. Brevet hans kommer aldri fram.

- Ideen til filmen fikk jeg på nittitallet da jeg observerte en buss som ankom Oslo. Alle menneskene hadde ulik bakgrunn, men veldig mange hadde like jakker, forteller Zaman.

Ideen sparte han i mange år, helt til han en dag ble filmskaper. I helga ble «Brev til kongen» kåret til årets beste nordiske film under Filmfestivalen i Göteborg, og Zaman vant én million kroner - for en film laget uten statsstøtte og på lavbudsjett. Han vant samme pris i fjor, for kinofilmen «Før snøen faller».

Virkelighet og fiksjon - Gjennom denne kampanjen med Dagbladet ønsket jeg å gjøre dette til noe større enn bare en film. Nå føler jeg at fiksjonen og virkeligheten møttes. Jeg opplevde at kongen også var veldig nysgjerrig på disse menneskenes historie - også i virkeligheten, sier Zaman.

I filmen kommer aldri hovedpersonen Mirzas brev fram til kongen. Flere har lurt på hvorfor.

- Kanskje på grunn av vår innstilling til andre mennesker, og hvordan vi ser på hverandres liv? På en måte er det ironisk at jeg måtte gå gjennom fiksjonen for å få anledning til å overrekke brevet i virkeligheten, det sier noe om hvor kraftfull filmkunsten som medium kan være. Denne historien bygger på realiteten til en del mennesker i dag, og noe av de følelsene kan vi få fram gjennom en fiksjonsfilm. Også derfor ville jeg ta med filmens brev til kongen, sier Zaman.

Med seg til slottet hadde han også sine tidligere filmer på dvd, og sier han vil ettersende «Brev til kongen» når DVD-en er klar.

- Det var en stor ære å møte kongen, og jeg føler dette møtet avsluttet denne reisen på en verdig måte, sier Zaman.

Hele Norges coronakart