Overraskelse i Vigelandsparken

Vigeland foreviget øyeblikket da samboeren ble tatt på fersken med naken barm. Skulpturen «Overrasket» kan du nå se i Vigelandsparken.

«Overrasket» heter skulpturen som viser en kvinne som står på ett ben og tildekker sine bryster. Det er et usedvanlig motiv til Vigeland-parken å være. Noe i retning «Sinnataggen», med sitt impulsive preg.

Opprinnelsen finner vi nettopp i en spontan situasjon. Gustav Vigelands samboer og assistent Inga Syvertsen sto modell da noen uforvarende kom inn døren. Hun reagerte med å dekke seg til. Vigeland fant øyensynlig motivet så morsomt at han valgte å forevige det, men ikke før mange år senere. Den opprinnelige scenen fant sted i 1904.

Skjebne

Først i 1942 tok Vigeland arbeidet opp igjen, denne gang med en østerriksk flyktning som modell: Kunststudenten Ruth Maier. Maier var jøde og flyktet fra jødeforfølgelsene i hjemlandet.

Maier ble innhentet av nazistenes lange fangarmer i Norge og deportert med transportskipet «Donau» i november 1942. Det bar rett til Auschwitz, hvor hun ble gasset i hjel.

Tilfellet ville at Maier ble kjent med en norsk kvinne, som skulle bli en av Norges mest kjente etterkrigslyrikere: Gunvor Hofmo. Hofmo skal ha overnattet hos Maier den siste natten før hun ble tatt. De to var visstnok kjærester.

Det brutale bruddet ble en skjellsettende opplevelse for Hofmo, ikke minst da hun fikk vite hvilke skjebne venninnen fikk. Det utgjorde ledemotivet i hele hennes diktning.

For alle som kjenner historien, vil det være den de tenker på når de ser statuen.

Ulik

Skulpturen er imidlertid ikke noe portrett av Maier, forklarer informasjonskonsulent ved Vigeland-museet, Guri Skuggen.

- Ansiktet er Inga Syvertsens, og i selve kroppen har nok Vigeland brukt mye av sitt formspråk. Maier hadde neppe så tykke legger, sier Skuggen.

Det er Vigeland-museets hovedsponsor Kistefos AS som har bekostet støping og oppsetting. Skulpturen avdukes av ordfører Per Ditlev-Simonsen klokken 17 torsdag.

(NTB)

«OVERRASKET»:</B> Vigelands skulptur avdekkes i Vigelandsparken i dag. Flere har stått modell for skulpturen, men ansiktet er samboer og assistent Inga Syvertsens.