Anmeldelse: Hjerteslag på TV2 Sumo

Overraskende nydelig

«Hjerteslag» sjarmerer med strålende skuespill og en nesten perfekt sexscene.

STORE SPØRSMÅL: Vebjørn Enger («Askeladden», «Kompani Orheim») og Thea Sofie Loch Næss («The Last Kingdom») spiller hovedrollene i «Hjerteslag», en dramaserie om ung kjærlighet og store spørsmål. Vis mer

Du har hørt historien før. Han møter henne på byen, det ene fører til det andre, og plutselig sitter hun på doskåla med to blå streker på en hvit pinne. What to do?

Hjerteslag

5 1 6

Overraskende fengende om ung kjærlighet og store spørsmål.

15. august 2019
Kanal:

TV2 Sumo

«både abortspørsmålet og kjærligheten blir tatt på dypeste alvor»
Se alle anmeldelser

«Hjerteslag» var ikke umiddelbart fengende etter aller første episode. Ikke kjærlighet ved første blikk, for meg iallfall, for å spille på et av temaene for serien. Men så varer første episode bare i et knapt kvarter. De neste omtrent et halvt. Og etter fire sånne glimt, var jeg solgt og ville bare ha mer, men da var det også slutt på de utsendte pressekopiene.

Det handler om Mio (Thea Sofie Loch Næss), ei impulsiv partyjente som skulker forelesninger for å spille Nintendo, mens hun planlegger å flytte til Berlin, bare for å komme vekk fra samme, gamle Oslo. I rak motsetning til Anders (Vebjørn Enger), en litt keitete fyr som jobber altfor mye med et eller annet ambisiøst sammen med kompisene, og derfor blir dumpet av den neglisjerte dama (Eili Harboe).

Når de møtes, er hun drittlei og han lei seg. Perfekt match, altså - siden begge trenger en distraksjon - og samtidig oppskriften på en komplisert start. Og mer komplisert skal det bli.

Tårer i øynene-fint

Historien er jo ikke helt ny, men «Hjerteslag» forsøker å kompensere for det ved å være ærlig og sjarmerende. Det funker overraskende godt, siste scene i fjerde episode er faktisk helt nydelig. Tårer i øynene-fin.

Det er noe med kombinasjonen av det store, såpeserievennlige og eksistensielle temaet, sammen med de nære og inderlige bildene og skuespillet, som treffer rett i hjerterota. Hadde serien krysset av for bare én av de to, ville den blitt enten billig eller kjedelig.

Å kjede seg er vanskelig med så korte episoder. «Hjerteslag» frir til det samme publikummet som «Skam», det vil si først og fremst unge, men gjerne eldre også. Her går vi rett på sak, formatet er tilpasset folk som gjerne ser serier på mobilskjermen mens de sitter på bussen, og som ikke er så altfor glade i å konsentrere seg over lengre tid.

Men det er ikke voldsomt actionfylt heller. Som i «Skam», og ikke minst etterfølgerne «Blank» og «Lovleg», får vi masse nærbilder av ansikter, fiksing i speilet og fyllesjuke ansikter på puta, uten bakgrunnsmusikk, nært og stille. Men også sekvenser med popmusikk over Oslo-bilder, dansing i strobelys på utesteder, og, ja - den episoden som førte til de to strekene.

God sexscene

Den scenen fanger faktisk begge deler: Når lyset skifter fra mørkt og magisk og rosa filter til kaldt og avslørende lys når alt er over og de ligger pesende på madrassen, er kontrasten perfekt. Jeg kan vanskelig komme på noen bedre måte å fange det brå skiftet i stemning og følelser på.

Likevel føles det som om alle prøver for hardt med en gang. Mio er så innmari kul, settingen så krampaktig 2019, selv om møtet mellom dem er som tatt ut av ørten romantiske komedier mødregenerasjonen har grått til før.

Når alvoret setter inn, blir nyansene i skuespillet tydeligere. Det er imponerende hvor godt de begge får fram dobbeltheten i rollefigurene: Hvordan de forsøker å late som at ingenting betyr noe, mens sårbarheten skinner gjennom i de liksom-lette ansiktene. De er så pur unge og har knapt rukket å forelske seg, de KAN jo virkelig ikke få barn sammen. Eller?

Innen serien er over, bør vi få vite svaret, for de 12 episodene skal - sjangeren tro - gå over 12 uker. Mye kan skje ennå, men starten bærer i alle fall bud om at både abortspørsmålet og kjærligheten blir tatt på dypeste alvor. Jeg har oppriktig lyst til å se hvordan det ender, selv om jeg har en viss anelse.

  • Anmeldelsen er basert på de fire første av 12 episoder.