Overraskende stor interesse for terrorfri sone

- Det er en stor interesse og et stort behov for den terrorfrie siden, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.

- GOD RESPONS: I forbindelse med rettssaken mot Behring Breivik, lanserte Dagbladet mandag en terrorfri sone. - Det er med stor interesse for spesialutgaven, og vi har fått veldig bra respons, sier sjefredaktør John Arne Markussen.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- GOD RESPONS: I forbindelse med rettssaken mot Behring Breivik, lanserte Dagbladet mandag en terrorfri sone. - Det er med stor interesse for spesialutgaven, og vi har fått veldig bra respons, sier sjefredaktør John Arne Markussen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

(Dagbladet): I forbindelse med den pågående rettssaken mot Anders Behring Breivik, lanserte DB.no mandag en knapp øverst på nettsiden, der leseren selv kan velge en alternativ forside. Den er fri for nyheter om 22. juli-saken. 

Populær funskjon -  Når vi har muligheten til det ønsker vi å tilby leserne en førsteside som forteller noe om hva som skjer utenfor Oslo tingrett også, sier sjefredaktør John Arne Markussen.

Den terrorfrie sonen er innført for å gi leserne et alternativ til den massive dekningen av rettssaken. Tre dager etter at rettssaken startet, viser det seg at overraskende mange har tatt i bruk knappen som gir forside uten 22. juli-saken.

- Stor interesse Antall unike brukere av den terrorfrie sonen ligger så langt på mellom 60 000 og 80 000 daglig. Totalt er antallet sidevisninger på mellom 240 000 og 300 000. Mellom sju og åtte prosent av de som bruker DB.no er altså innom denne utgaven av Dagbladet.

- Det er med andre ord stor interesse for spesialutgaven, og vi har fått veldig bra respons, og mange gode tilbakemeldinger, sier Markussen.  

- Vi registrerer at enkelte kommentatorer ser prinsipielle utfordringer med et slikt alternativt tilbud fordi vi lager en førsteside uten den største og viktigste saken av alle. Nå vil vel ingen mene at Dagbladet totalt sett underdekker terrorsaken. Det vi gjør med den alternative siden er nettopp å jobbe på nettets premisser. Vi gir leserne enda et tilbud, enda en valgmulighet, sier Markussen.

- Prisverdig Rune Johan Krumsvik, professor i pedagogikk ved Universitetet i Bergen, mener løsningen har dimensjoner ved seg som ikke andre nettaviser kan tilby.  

- Med såpass mange unike brukere hver dag i «terrorfri sone» indikerer både at ideen er god og at behovet er tilstede, sier han.  

Krumsvik trekker også frem hensynet til barn og unge.

- Mange unge mennesker er berørt av denne tragedien, og i det øyemed må jeg si at det er prisverdig at Dagbladet har laget denne «terrorfrie sonen».  Denne gruppen trenger nok hyppigere «hvileskjær», og jeg vil anta at en del foreldre setter pris på å ha et reelt valg på vegne av sine barn.

- Ikke et mål på suksess En som derimot er kritisk til Dagbladets terrorfrie sone er Jan Ove Årsæther, nyhetsredaktør i TV 2.

- Det er vanskelig å se for seg hva som skulle være viktigere enn denne saken. Både at den blir dekket journalistisk og at publikum får det med seg, sier Årsæther.

Han er prinsipielt uenig i Dagbladets løsning, og mener at den terrorfrie sonens popularitet ikke bør brukes som et mål på suksess.

- Jeg har forståelse for at enkelte kan synes det kan bli mye terror-stoff, men ikke for at folk mener det er uviktig. Det er en risiko at folk som venner seg til knappen melder seg litt ut, sier han og legger til at en terrorfri sone ikke har vært diskutert i TV2 Nyhetene.

- Bruken har eksplodert På Dagbladets ordinære nettside har trafikken de siste dagene ikke vært høyere tidligere i år, med over én million brukere mandag. 

- Det som også er oppsiktsvekkende er at nett-tv-trenden er blitt så tydelig. Ikke bare har bruken eksplodert, men vi ser også at brukerne nå ser lengre på hvert enkelt innslag enn tidligere. Snittid per visning er i overkant av 26 minutter, forteller sjefredaktøren.

- Nett-tv tar et stort stykke av den klassiske tv-tittingen på dagtid. Med den nye multispilleren kan vi tilby et rikere produkt sier Dagbladets teknologi- og utviklingsredaktør Hildegunn Soldal.

Multispiller Med DBtvs nyutviklede multispiller kan du selv velge om du ønsker å følge sendingene direkte fra rettsalen, livekameraene innenfor og utenfor tinghuset eller studiosendingene som sendes til faste tider tre ganger daglig.

Når det ikke overføres bilder, rapporteres det fortløpende fra rettssalen i Dagbladets livestudio.

Dette er den mest ambisiøse multimediasatsningen Dagbladet har gjennomført.