True crime - JonBenét Ramsay:

Overraskende vending i 25 år gammel drapssak

JonBenét Ramsey var bare seks år gammel da hun ble funnet drept i kjelleren. Nå gjør politiet alt for å oppklare saken.

MYSTERIE: Det har snart gått 25 år siden JonBenét Ramsey ble funnet drept i kjelleren. Nå kan politiet nærme seg en oppklaring i den mye omtalte krimsaken. Foto: AP / Politiet
MYSTERIE: Det har snart gått 25 år siden JonBenét Ramsey ble funnet drept i kjelleren. Nå kan politiet nærme seg en oppklaring i den mye omtalte krimsaken. Foto: AP / Politiet Vis mer
Publisert

Andre juledag i 1996 ble seks år gamle JonBenét Ramsey ble funnet drept i kjelleren hjemme i Boulder i Colorado.

Politiet var snare med å konkludere med at hun ble utsatt for noe kriminelt, men ingen har noensinne blitt siktet i saken.

Drapet på JonBenét Ramsey er en av de mest omtalte krimsakene i USA, og har vært et tema i en lang rekke bøker, dokumentarer og podkaster.

Om få dager er det 25 år siden seksåringen, som ofte deltok i skjønnhetskonkurranser for barn, ble drept.

Med åra har JonBenét Ramseys etterlatte uttalt at de frykter at saken aldri blir løst og at den blir en såkalt «cold case».

Nå melder Boulder-politiet at etterforskningen fortsatt pågår for full kraft - og at de kan nærme seg en løsning på mysteriet.

Det skriver The Guardian.

FOSSIL: Forskerne kunne knapt tro sine egne øyene da de oppdaget hva som befant seg inne i det 70 millioner gamle fossilet. Video: KameraOne Vis mer

Drept 2. juledag

JoBenét Ramsays foreldre meldte jenta savnet etter å ha funnet et brev med krav om løsepenger på kjøkkenet.

I brevet ble de bedt om 118 000 dollar for datterens liv. Dette var nesten nøyaktig den samme summen som JonBenéts far hadde fått utbetalt i bonus tidligere samme år.

Faren fulgte instruksene i brevet og tok ut summen i en lokal bank, men seks timer seinere ble seksåringen funnet drept i kjelleren.

Hun hadde et nylontau rund halsen og armene var knyttet over hodet hennes. Munnen var teipet igjen med gaffateip.

Siden 1996 har DNA-teknologien gjort kvantesprang, og funnene i huset kan nå føre til at saken blir oppklart.

- Siden avdelingen har begynt å bruke ny teknologi for å forbedre etterforskningen, går den nå gjennom testprosesser for å se om dette kan føre til framskritt i saken, står det i pressemeldingen.

TRUE CRIME: Drapet på JonBenét Ramsey er et av de mest omtalte i USA. Her er hun avbildet på forsida av bladet People. Foto: Faksimile
TRUE CRIME: Drapet på JonBenét Ramsey er et av de mest omtalte i USA. Her er hun avbildet på forsida av bladet People. Foto: Faksimile Vis mer

Fant «Golden State Killer»

De siste åra har en rekke drap blitt løst ved å sammenlikne DNA funnet på åstedet med DNA-testresultater fra folk som gransker familietrærne sine.

I fjor ble Joseph DeAngelo (74) avslørt som seriemorderen «Golden State Killer», som herjet i California på 1970- og 1980-tallet.

Det er ikke kjent om det er denne metoden politiet i Boulder bruker.

De er svært knappe når det kommer til detaljer rundt den pågående etterforskningen.

- Etterforskningen er aktiv og pågående, sier talskvinne Dionne Waugh.

Uforklarlig tredjepart

Ifølge lokalavisa The Denver Gazette har politiet de siste 25 åra analysert nærmere tusen DNA-profiler i forbindelse med drapssaken.

De har også sjekket over 20 000 tips, brev og e-poster.

Lokalavisa skriver at etterforskerne har dratt til 19 amerikanske delstater for å avhøre eller prate med mer enn tusen personer i forbindelse med saken.

KJEMPET FOR DATTERA: Patsy og John Ramsey viser fram et bilde av JonBenét Ramsay under en pressekonferanse i 2000. Foto: AP
KJEMPET FOR DATTERA: Patsy og John Ramsey viser fram et bilde av JonBenét Ramsay under en pressekonferanse i 2000. Foto: AP Vis mer

- Familien var også ofre

Det har blitt spekulert på om JonBenéts foreldre, John og Patsey Ramsey, eller broren hennes, Burke, hadde noe med drapet å gjøre.

JonBenéts mor Patsy Ramsey døde i 2006.

Først to år etter, i 2008, oppdaget etterforskerne DNA på JonBenéts klær som pekte mot det politiet beskrev som en «uforklarlig tredjepart», og ikke mot foreldrene hennes eller broren.

Dette førte til at statsadvokat Mary Lacy erklærte at JonBenéts foreldre og bror offisielt var skrevet ut av saken.

- De var også ofre i denne saken, sa hun.

Vil ha resultater

JonBenéts halvbror, John Andrew Ramsey, bodde hos mora da seksåringen ble drept.

Han har jobbet utrettelig for å løse saken, og sier til The Denver Gazette at politiet ikke har gjort nok.

- Det familien vår vil ha, er resultater. Vi bryr oss ikke hvem som kommer i mål først - om det er Boulder-politiet, så er det bra. Hvis det er et annet byrå, så er det bra. Samme hva, bare den som drepte JonBenét blir tatt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer