Overraskende

Lystig og bekmørkt fra Balkan.

FILM: Å bli tatt på senga kan være en interessant opplevelse. Som regel har jeg i ni av ti tilfeller en god idé i forkant om hva jeg skal se. Men iblant blir jeg overrasket.

Idyllisk plett


«Alle vil til himmelen, men ingen ønsker å dø først». Pero tjener sine penger ved å spre om seg med visdomsord som dette. Han er begravelsestaler, et yrke som var vanlig – og antakeligvis fremdeles er det – i tidligere kommunistiske stater. Prester og kirkeliv lot seg dårlig forene med troen på det kommunistiske manifest. Filmen utspiller seg i en liten by på det slovenske bondelandet, en slik idyllisk plett befolket av mer eller mindre eksentriske og sjarmerende folk. Slike filmer har ofte en tendens til å få oss til å tenke i gamle, klisjéaktig baner: Vi snakker forskjellige språk, har forskjellig religion, ser forskjellige ut – men inni er vi like. Livet er neimen ikke så verst, du. Og vi sliter med de samme dagligdagse problemene, om vi bor i Kina, Peru, Norge – og Slovenia. «Underfundig» og «sjarmerende» er adjektiver som ofte brukes for å beskrive slike filmer. Ganske lenge trodde jeg at «Gravhopping» også var en slik.

Rå vold


Jeg humret først av faren til Peros stadig mislykkede selvmordsforsøk. Flirte av hvordan Pero, bestekompisen og bartenderen diskuterer med stort alvor om augustpiken er bedre enn septemberpiken i mykpornokalenderen bak bardisken. Smilte av den døvstumme jenta som lot seg rive med når det lokale orkesteret dundret i vei med en ompa-versjon av «I Will Survive».

Men så, omtrent en time inn i filmen, skjer det noe. For det som så ut til å bli nok et lite stykke litt søtladen og artig livsfilosofi pakket i gylne, varme bilder, dreier med ett 180 grader. Fornedrelse, rå vold, fordervelse og død følger. Det skjer brått. Plutselig blir alt jeg nettopp oppfattet som morsomt dypt tragisk. Filmskaperne gjør det ikke lett, verken for seg selv eller for oss i salen. Det er utfordrende og dristig. Regissør Cvitkovic lykkes ganske godt med sitt prosjekt.

Overraskende