Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Overrasket nybegynner gikk helt til topps

— Du poesiverden! svarte Ingvar, bildekunstner og nå også augustpoet.

FRA BILDE TIL TEKST: — For vel et år siden bestemte jeg meg for å prøve å ta diktskrivingen mer seriøst, forteller bildekunstner og nå også augustpoet Ingvar Gundersen alias Gunder Zen. Foto: INGVAR GUNDERSEN
FRA BILDE TIL TEKST: — For vel et år siden bestemte jeg meg for å prøve å ta diktskrivingen mer seriøst, forteller bildekunstner og nå også augustpoet Ingvar Gundersen alias Gunder Zen. Foto: INGVAR GUNDERSEN Vis mer

Diktkammerpoeten Gunder Zen var sist i finalen i april i år. Nå har han gått hen og blitt månedens poet med diktet «Gitarmakeren», og fra hans overraskede opphavsmann Ingvar Gundersen (56) lyder responsen:

— Du poesiverden!

Poetisk livsfølelse
Ingvar sendte inn sitt første dikt til Diktkammeret i oktober i fjor:

— Først som Løpende hund, siden som Gunder Zen. Jeg hadde skrevet noen småting før det, men for vel et år siden bestemte jeg meg for å prøve å ta diktskrivingen mer seriøst. Jeg leser mye lyrikk — nokså usystematisk — og synes jeg lærer mye av det. Opplever det som krevende å skrive godt, bruker som regel lang tid, jobber med ordene, linjene og setningene, men stoler også mye på intuisjonen.

— Hvordan oppsto nicket Gunder Zen, og hvor zen er han?

— Gunder Zen er ment som en litt morsom vri på det kjedelige Gundersen. Jeg har ikke spesiell innsikt i zen, men tenker at det ligger noe meditativt der som kan minne om det å dikte; en poetisk livsfølelse.

— Jeg hører gjerne litt om diktet ditt. Det er en rar scene — juryen ble sittende og lure på hvem denne gitarmakeren er, hvorfor han velger å bo i bølgene, ikke minst: Hva er det han vet?!

— Alt i «Gitarmakeren» har utspring i konkrete opplevelser. Jeg satt en sommerdag i en hage på Askøy med utsikt til fjorden inn til Bergen. Båtene tøffet rundt, jentene badet ved naustet og en svarttrostunge satt på gjerdet. Og i vika ligger det en holme hvor  gitarmakeren bor i sin husbåt. Hver morgen rodde han inn til brygga for å dra inn til sitt gitarverksted i Bergen sentrum. Jeg noterte alt dette ned nokså raskt og har siden snekret og pusset på ord og linjer til jeg syntes jeg hadde noe som liknet et dikt. Den litt åpne sistelinja velger jeg å la stå ukommentert.

Å skrive bilder
Ingvar Gundersen er billedkunstner til daglig, og jobber med både maleri, objekter og grafikk (se verk på nettsiden hans). Han er opprinnelig fra indre Agder, men bor i Drammen der han for tida arbeider med en utstilling som skal vises i Kongsberg Kunstforening i januar neste år.

I likhet med sommerpoet Cecilie C. Østreng ser han likhetstrekk mellom dikt og bilde:

— Det handler mye om å skape bilder, visualisere, og gi bildene form. Slik sett har jeg nok nytte av å ha arbeidet med kunst når jeg skriver. Jeg prøver å forankre diktene i noe konkret, gjerne opplevd eller sett, men kombinerer også ulike skrivemåter og tenker at diktene mine kan minne om collageteknikken i billedkunsten, sier Ingvar.

Likevel anser han seg selv som en nybegynner i diktfaget:

HOSPITALKUNST: Ingvar Gundersens maleriserie  Hospitalet ble stilt ut på Union Scene i Drammen i fjor. Illustrasjon: Ingvar Gundersen
HOSPITALKUNST: Ingvar Gundersens maleriserie Hospitalet ble stilt ut på Union Scene i Drammen i fjor. Illustrasjon: Ingvar Gundersen Vis mer

— Jeg har mye uprøvd. Da er Diktkammeret et fint sted å få testet ut sine forsøk.

Juryen ønsker både poet Gunder Zen og kunstner Gundersen hjertelig velkomne, med følgende kommentar:

Eit mysterium
Det er merkeleg korleis me i juryen av og til kan trekkjast mot eit dikt som om det hadde ei slags gravitasjonskraft. Me les og les og vurderer dikt etter dikt, og djupast inne har me vel for lengst alle saman erkjent at dette er ei umogeleg oppgåve. Og me kan tenkje på Jan Erik Vold som skreiv «DET ER HÅPLØST / OG VI GIR OSS IKKE». Poesien er eit mysterium. Den som har vorte smitta av gleda den kan gje, er dømd for livet. Gåtene si kraft. Paradokset som bustad. Rørslene som fell saman i ei samla rørsle. Energien frå ei jente som badar, ein fugleunge, og to menn i båtar som glir frå kvarandre. Det er døger på jorda. Det er oss. Det er tid. Og den mystiske Gitarmakaren, han veit noko. For han har hus på vatnet. Han syg visdom frå bølgjene sine rørsler gjennom dagar og netter. Dette skjer i vårt språk. Og me legg oss ned og ser på rørslene. Og kjenner bølgjene og hjarta slå. 

For juryen,
Helge Torvund

DIKT I DAGBLADET: Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• I tillegg tilbys Dikt.no, et skriveverksted der det er åpent for flere sjangere.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner, oppdatert!

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker i tilknytning ti kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave for Diktkammerets første ti år (Samlaget 2011)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media