Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Overser du oss, blir vi dessverre en svært dyr verkebyll i framtida!

Åpent brev til Høie: Overser du oss, blir vi dessverre en svært dyr verkebyll i framtida!

DIABETES: Brev til helseminister Bent Høie.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DIABETES: Brev til helseminister Bent Høie. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er 28 000 mennesker med diabetes type 1 i Norge. Vi har en potensielt dødelig kronisk sykdom, vi blir aldri helt friske. Får vi ikke behandling med insulin dør vi!

Heldigvis er det ingen som trenger å dø av insulinmangel i Norge. Vi har et godt helsevesen, finansiert gjennom det offentlige, som gir oss medisin og tilgang til spesialisthelsetjenesten. Vi opplever å bli tatt godt vare på av diasykepleiere og endokrinologer, mennesker med god kunnskap og ofte lang erfaring i å behandle en slik krevende sykdom.

Selv om vi har medisin tilgjengelig er det virkelig en krevende sykdom. Vi er avhengig av å ha god kontroll på blodsukkeret vårt til enhver tid. Store svingninger kan på sikt gi store skader i nyrer, øyne og hjertet. I det daglige påvirker blodsukkeret både livskvalitet og yteevne.

De fleste måler blodsukkeret med et stikk i fingeren flere ganger i døgnet, gjerne 10- 12 ganger. Du får da informasjon om hvordan blodsukkeret er der og da, ikke om det er på vei opp eller ned og ikke informasjon om hvor fort det stiger.

Heldigvis har det vært en fantastisk utvikling når det gjelder hjelpemidler til diabetesbehandling - spesielt innen blodsukkermåling. Vi har fått sensorer (cgm) som måler blodsukkeret kontinuerlig, og man kan følge med om det er på vei opp eller ned.

Da kan man forebygge høye eller lave verdier, man kan i større grad unngå de farlige svingningene. Ved å bruke dette hjelpemiddelet kan samfunnet dermed unngå sinnssyke utgifter til behandling av seinskader, og den med diabetes får et mye bedre liv. Flott, tenker du kanskje? Vinn-vinn-situasjon?

Det er bare det at disse sensorene er kostbare, og de blir belastet det enkelte helseforetakets budsjett. Vi er få, og vi er dyre i drift...

Ikke akkurat et ideelt utgangspunkt for å nå fram med våre ønsker. Det er derfor strenge kriterier for hvem som får sensor. Kriteriene er satt for å begrense seinskader, men ikke for å unngå at de dukker opp. Ingen vil opplyse om hvor mange som har fått innvilget sensor. Det gir vel en indikasjon på at helseforetakene ikke er særlig stolte av tallene?

Det er flere forskermiljøer og bedrifter som stadig utvikler nye og bedre hjelpemidler innen blodsukkermåling. Det siste som er kommet på markedet er Freestyle Libre. Den virker omtrent som en sensor, men har ikke alarmer som varsler høyt eller lavt blodsukker. I stedet for å ta opp kampen med myndighetene om at vi skal få dekket utgiftene til dette gode hjelpemiddelet på blå resept, er det nå kommet i fritt salg. Alle kan få! Flott, tenker kanskje du? Ja, flott for dem som har flere tusenlapper til overs hver måned - ikke så bra for dem med mindre penger i lommeboka. Jeg syns det er et stort dilemma at vi i vårt samfunn, der helsevesenet skal være finansiert over skatteseddelen, blir tvunget til å betale helt nødvendig utstyr selv.

Ville du godtatt å ha det slik? Vi vil ikke godta det, men vi når ikke fram med våre krav! Vi er ingen stor gruppe. Heldigvis - for det er en sykdom som påvirker livet ditt hvert eneste sekund. Det er også en sykdom som først og fremst rammer de unge, så jeg er glad for at vi ikke er flere! Uheldigvis - fordi vi dessverre ikke har så mye påvirkningskraft overfor besluttende myndigheter.

Helseminister Høie, hører du oss? Vi er akkurat som et lite hull i en tann. Hjelper du oss nå, kan vi holde oss friske lenge og være viktige bidragsytere i samfunnets tannhjul og maskineri. Overser du oss, blir vi dessverre en svært dyr verkebyll i framtida!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!