DEBATT

Overser du oss, blir vi dessverre en svært dyr verkebyll i framtida!

Åpent brev til Høie: Overser du oss, blir vi dessverre en svært dyr verkebyll i framtida!

DIABETES: Brev til helseminister Bent Høie.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DIABETES: Brev til helseminister Bent Høie. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er 28 000 mennesker med diabetes type 1 i Norge. Vi har en potensielt dødelig kronisk sykdom, vi blir aldri helt friske. Får vi ikke behandling med insulin dør vi!

Heldigvis er det ingen som trenger å dø av insulinmangel i Norge. Vi har et godt helsevesen, finansiert gjennom det offentlige, som gir oss medisin og tilgang til spesialisthelsetjenesten. Vi opplever å bli tatt godt vare på av diasykepleiere og endokrinologer, mennesker med god kunnskap og ofte lang erfaring i å behandle en slik krevende sykdom.

Selv om vi har medisin tilgjengelig er det virkelig en krevende sykdom. Vi er avhengig av å ha god kontroll på blodsukkeret vårt til enhver tid. Store svingninger kan på sikt gi store skader i nyrer, øyne og hjertet. I det daglige påvirker blodsukkeret både livskvalitet og yteevne.

De fleste måler blodsukkeret med et stikk i fingeren flere ganger i døgnet, gjerne 10- 12 ganger. Du får da informasjon om hvordan blodsukkeret er der og da, ikke om det er på vei opp eller ned og ikke informasjon om hvor fort det stiger.

Heldigvis har det vært en fantastisk utvikling når det gjelder hjelpemidler til diabetesbehandling - spesielt innen blodsukkermåling. Vi har fått sensorer (cgm) som måler blodsukkeret kontinuerlig, og man kan følge med om det er på vei opp eller ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer