OVERSKRIFT

1. Nederland

Låt: «Out On My Own»

Artist: Michelle

Michelle er første artist ut i EuroSong-finalen 2001. Hun åpner vart med akustisk gitar og strykere. Hun synger vakkert. Når du tror at balladen skal løfte seg, flyter den ut i nærmest ingenting. Like luftig som sement.

2. Island

Låt: «Angel»

Artist: Two Tricky

«Angel» er en spretten gla'låt med masse optimisme, men den flater fort ut. Islendingene er flinke til å få det til å låte friskt, men bidraget blir for ordinært. De to mannlige sangerne serverer masseprodusert boybandpop.

3. Bosnia

Låt: «Hano»

Artist: Nino Prses

Bosnia byr på minimalistisk balkanpop, dvs. popmusikk med en dæsj lokalkoloritt - og litt kunstig blir det. Videoen viser en påskegul fyr med pornoskjegg og designersolbriller. Grei nok, men: Skal vi si en 17. plass?

4. Norge

Låt: «On My Own»

Artist: Haldor Lægreid

Haldor Lægreid har en fantastisk stemme, kanskje den beste i hele showet. Balladen er fin, og selv om den er litt kjedelig, vil låta havne blant de 10 beste. I relasjon til de 22 andre justerer jeg den opp til terningkast 4.

5. Israel

Låt: «Ein Davar»

Artist: Tal Sondak

En eggende poplåt som har klare hentydninger til landets egen musikktradisjon. Her er rytmene like smittsomme som munn- og klovsyke. Melodien er fengende og produksjonen lettfattelig: Bra til å være israelsk.

6. Russland

Låt: «Lady Alpine Blue»

Artist: Mumiy Troll

En ubegripelig låt, både festlig og parodisk. Mummipappaen (les; vokalisten) er en flørtende androgyn posør, som en litt dårlig utgave av en langhåret Bryan Ferry på 70-tallet. Et garantert (ufrivillig) morsomt innslag.

7. Sverige

Låt: «Listen To Your Heartbeat»

Artist: Friends

Blonde tjejer og Abba. Jo visst kan det slå an. Sverige har en av GPs beste låter. Friends stjeler (altfor) frekt fra Abba, og har hentydninger til «Waterloo», «The Winner Takes It All» og «Thank You For The Music» på speed.

8. Litauen

Låt: «U Got Style»

Artist: Skamp

Husker dere Mocci sang «You've Got The Motion» i den norske GP-finalen? Men i motsetning til henne leverer Skamp en konturløs og slapp disko med islett av rapp. Hadde bare låta vært like sexy som dama, så kunne det vært noe...

9. Latvia

Låt: «Too Much»

Artist: Arnis Mednis

«Too Much» åpner med trekkspill og trommer. Etter hvert melder det seg på et slags poporkester med verdens lavest mikset fuzzgitar. Kompet er masseprodusert og anmassende. Den halvfeite Arnis er i hvert fall fargerik.

10. Kroatia

Låt: «Strings Of My Heart»

Artist: Vanna

Skrekk og GP-gru. Her får vi servert en diskolåt, der ledetråden er en fiolin som serverer sigøynertoner. Det høres som en ballade på motorveien utstyrt med Ferrari-motor. Dama diskosynger til oppkavede og slitsomme rytmer. Huff da.

11. Portugal

Låt: «Ss sei ser feliz assim»

Artist: MTM

Fra Portugal kommer en upretensiøs og likandes duo, en slags latinoutgave av Olsen Brothers. Her er smil, glede og latinske rytmer. I ryggen har de sprudlende storband/orkester.

12. Irland

Låt: «Without Your Love»

Artist: Gary O'Shaughnessy

Irland har vært til å stole på. Her kommer Gary: rett fra pub, rett på sak, med et trivelig glis og lett amorøst blikk. Soulkameraten forsøker seg på en Michael Bolton - og lykkes - hvis vi kan si det om Mr. Bolton. En klisjé.

13. Spania

Låt: «Dile que la quiero»

Artist: David Civera

Ingen av mine mest fryktede fantasier inntraff: Spania har ingen patosforspist ballade i finalen, men frisk latinopop. David Civera forsøker seg på en Ricky Martin/Enrique Iglesias og lykkes langt på vei.

14. Frankrike

Låt: «Je n'ai Que Mon Bme»

Artist: Natasha St-Pier

Frankrike fornekter seg ikke. Det er bare å kaste seg uti og drukne i denne voldsomme je t'aime -balladen. Natasha St-Pier har pene øyne og synger veldig bra, men melodien er det nærmest umulig å få øre på. Hørt'n før.

15. Tyrkia

Låt: «Sevgiliye Son»

Artist: Sedat Yüce

Nei og nei. Eller skal jeg si hurra. EuroSong-finalen blir ikke helt den samme uten de helt far out låtene. Tyrkia leverer et musikalsk eksperiment av en ballade, og det synes som om målet er å havne på 23. plass.

16. Storbritannia

Låt: «No Dream Impossible»

Artist: Lindsay Dracass

Tenk: Storbritannia er popens hjemland. Lindsay D er det nærmeste vi kommer et freakshow. Mens alle vil låte som England, gjør de alt for å høres ut som en løsreven Balkan-republikk. Syntetisk pophybrid med dj-er, rapp og strykere.

17. Slovenia

Låt: «Energy»

Artist: Nusa Derenda

Hvorfor har så mange kastet seg på diskobølgen? Slovenias Nusa Derenda spiller opp til diskodance. Hun har en god stemme, men hvor interessant er det når den lammes av svulstig østblokkdramatikk? Kjedelig er fornavnet.

18. Polen

Låt: «2 Long»

Artist: Piasek

Polen goes Las Vegas??!!! Man har ikke for vane å ha for store forventninger til Polen. Men en av årets beste Euro-schlägere kommer med polske Piasek, som både har humor og er passe harry. Uhøytidelig og fengende. Topp 5-plassering.

19. Tyskland

Låt: «Wer Liebe Lebt»

Artist: Michelle

Med en barnslig nasal stemme presenterer vakre Michelle Tyskland, landet i Europa som er best på marsjer og å gå i takt. Det blir aldri noe schwung over orkesterballaden «Wer Liebe Lebt». Tidvis låter det redselsfullt.

20. Estland

Låt: «Everybody»

Artist: Tanel Badar og Dave Benton

Estlands Tanel Badar og Dave Benton går på helium, minst. Dette er svært så oppløftende og luftig. «Everybody» er forfriskende partypop spritet opp med litt Motown-soul. Litt Barry White-aktig.

21. Malta

Låt: «Another Summer Night»

Artist: Fabrizio Faniello

Det blir nok ikke Malta som overtar stafettpinnen og arrangerer EuroSong-finalen i 2002. At latinobølgen har nådd denne øya, er lett å høre i denne livlige, men ordinære dancepoplåta. En oppkonstruering.

22. Hellas

Låt: «Die For You»

Artist: Antique

Det eneste som minner om ferieturen til Hellas, er musikeren med det uthulte, strengebekledde gresskaret. «Die For You» er kvikk og opplagt disko, fjernt fra Zorba, servert av en mørk og mystisk sexbombe.

23. Danmark

Låt: «Never Ever Let You Go»

Artist: Rollo & King

Dette er like lystig som happy hour. «Never Ever Let You Go» er en frisk, sjarmerende og positiv gla'låt. Artistene presenterer den med dansk høytidelighet. Videoen viser en ujålete, jordnær og småharry side. Smukt.