<strong>SENDTE UT PRESSEMELDING MOT SE OG HØR:</strong> Kronprinsparet reagerte så sterkt på Se og Hørs oppslag på Marius Borg Høiby at de fredag sendte ut en pressemelding. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SENDTE UT PRESSEMELDING MOT SE OG HØR: Kronprinsparet reagerte så sterkt på Se og Hørs oppslag på Marius Borg Høiby at de fredag sendte ut en pressemelding. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Kronprinsparet, Marius Borg Høiby

Overspent reaksjon

Urimelig og utilbørlig fra Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Kronprinsparet har reagert kraftig på et oppslag i Se og Hør om Marius Borg Høiby. Ukebladet «avslører» at kronprinsesse Mette-Marits sønn er kjæreste med en tidligere Playboy-modell. Kronprinsparet mener oppslaget om 21-åringen bryter med privatlivets fred.

I en uttalelse fra Slottet påpekes det at pressen de seinere åra har respektert oppfordringen om å la Høiby være i fred da han flyttet hjemmefra. Det har vært en uskreven avtale Se og Hør har brutt, synes Slottet å mene.

Kritikken er urimelig og utilbørlig. Vi har stor forståelse for at kronprinsparet så godt de kan prøver å beskytte Marius Borg Høiby fra pressens søkelys. Som paret med all grunn anerkjenner, har pressen vært tilbakeholden.

Noen vil si pressen har vært i overkant forsiktig, på grensen til servil, men norsk presse har andre tradisjoner enn hva kongefamiliens britiske og danske slektninger må leve med. Norsk presse er i det store og hele kongefamiliens velvillige heiagjeng, en tilstand som bare unntaksvis blir utfordret når det gjelder åpenhet om økonomiske disposisjoner.

Det vil vi tro kongefamilien setter umåtelig pris på, og den ønsker naturlig nok å beholde den respektfylte avstanden. Det er trolig i et slikt lys den overspente kritikken må sees, som et forsøk på å forsvare en grense før den flyttes. Det er lov å prøve seg ut ifra personlige hensyn, men kongefamilien er ikke en privat familie. Når Slottet sender ut en offisiell pressemelding med kritikk av pressen, bør og skal den tas på dypt alvor.

Reportasjen i Se og Hør er en klassisk gladnyhet om forelskelse i kongefamilien. Kronprinsessens sønn har fått seg en kjæreste som både har vært gjest på Skaugum og på ferie med kronprinsfamilien. Paret har attpåtil vært samboere i London i flere måneder. Det er vel bare spørsmål om tid før hun deltar i mer offisielle sammenhenger.

At Juliane Snekkestad er en tidligere Playboy-modell, er ingenting å legge skjul på, selv om Slottet av en eller annen grunn føler behov for å understreke at hun er «hardtarbeidende». Det har ikke vært sagt noe annet.

Fra Slottet antydes det at saken kan bli meldt inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det hadde vært velkomment.

Slottet kan ikke bedrive pressekritikk gjennom offisielle bulletenger som om vi lever i forrige århundre. Hvis Slottet har kritikk å komme med, må den tåle å prøves opp mot pressens etiske regelverk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer