LEDER

Overvåking i rettsstaten

Det er uholdbart at e-tjenesten overvåker norske borgere uten et tydelig lovgrunnlag.

Overvåking i rettsstaten
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi lever i ei tid da vi nesten daglig får nyheter om terror- og voldshandlinger som er grensesprengende når det gjelder grusomme metoder og kalkulert ondskap. Da er det en naturlig reaksjon å rope på all den beskyttelse som tenkes kan. Og politikerne er ekstremt lydhøre for ikke å bli tildelt et medansvar neste gang blodet flyter. I en slik situasjon er det fristende å overse to forhold. Det ene er å overvurdere den effekt og de resultater et omfattende overvåkingssystem kan produsere. Det andre er å undervurdere rettsstatens verdi. Gir vi staten fullmakter som gjør at den kan kontrollere de fleste sider av menneskenes liv, vil det være uhyre tungt å fjerne disse på et seinere tidspunkt.

Dette er blant de dilemmaene Stortinget må vurdere når den til høsten skal behandle en særskilt melding om hvordan forsvarets e-tjeneste overvåker elektroniske data om kontakt mellom utenlandske og norske borgere. Det er Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget) som ber politikerne ta stilling til dagens praksis. I dag har e-tjenesten et klart forbud mot overvåking av norske borgere i Norge, men kan opptre med stor frihet i utlandet. Likevel lagrer e- tjenesten opplysninger om kontakt nordmenn har med utenlandske borgere, f.eks. via telefon, e-post og sosiale medier. EOS-utvalget mener lovgrunnlaget for denne overvåkingen er mangelfull, og vil derfor at Stortinget må vurdere saken, og eventuelt tilpasse lovgrunnlaget. E-tjenesten avviser hele problemstillingen og hevder at denne type overvåking er helt nødvendig i kampen mot terrorisme. De illustrerer det med et kjent bilde: For å finne nåla i høystakken må de ha adgang til relevante deler av høystakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer