Overvåkingen på universitetet

I sin meget interessante, men etter min mening sjokkerende bok om overvåkingspolitiets historie («Den hemmelige krigen») , har forfatterne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen også et kort avsnitt om «avdekkingen av kommunistinfiltrasjon ved Universitetet i Oslo».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som en av dem som ble berørt av saken, føler jeg behov for å komme med noen korrigerende og supplerende bemerkninger. Etter min mening er nemlig saksfremstillingen ufullstendig og ensidig. En kan faktisk få mistanke om at overvåkingspolitiet har vært eneste kilde.

Under kapitlet «Kartlegging av de kommunistiske dekkorganisasjonene» skriver forfatterne (s. 233) at «også i studentverdenen forsøkte kommunistene å gjøre seg gjeldende i ulike organer», videre at et par studentforeninger «syntes å orientere seg mot den internasjonale kommunistkontrollerte studentorganisasjon IUS», og at mange oppfattet dette som en innblanding i Norsk Studentsambands virksomhet. Dette utløste reaksjoner blant andre studentgrupper, og en av disse besto av ni tidligere studenttillitsmenn (Tor Magnus Bettum, Hans Jakob Eide, Terje Herrem, Herman Pedersen, Nils Konrad Selte, Yngvar Ustvedt, Øystein Eskeland, Thorvald Stoltenberg og Kåre Sandegren). Disse utarbeidet en omfattende dokumentasjon som de mente viste at det foregikk en fordekt kommunistinfiltrasjon blant studentene. Som følge av dette fant det sted et stort oppgjørsmøte i Studentersamfundet i november 1954. Alt dette er i og for seg korrekt, bortsett fra at Yngvar Ustvedt senere trakk seg fra aksjonen. Det som imidlertid ikke fremgår, og som etter min mening er av betydelig historisk interesse, et at «de ni» handlet under sterkt press fra sentrale krefter i Arbeiderpartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer