Overvektig eller helsefreak

Ingen av delene sier du?

HVERMANNSEN MÅ NÅS: Colorado er en av de «sunneste statene i USA, likevel er over halvparten overvektige. I fjor lanserte guvernøren treningsinitiativer.
HVERMANNSEN MÅ NÅS: Colorado er en av de «sunneste statene i USA, likevel er over halvparten overvektige. I fjor lanserte guvernøren treningsinitiativer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Menneskene var store, de var gigantiske. Øynene mine var som klinkekuler da jeg fikk reise med pappa til Florida 19 år gammel, og erfarte at alt faktisk ER unormalt (for oss) stort «over there». Porsjonene, bilene, veiene, kjøpesentrene, og, ja - folkene. De størrelsene fantes ikke på gaten i Norge.

Etter noen dager stusset jeg enda mer over noe annet - for det viste seg at var du ikke i 150 kg pluss-klassen, så var du bitteliten og overtrent. Null underhudsfett. Det var ingen midt i mellom!

Det var litt komisk - manisk joggende eller overvektig. Der gikk pappa og jeg og var verken fugl eller fisk. Men vi begynte etterhvert å bestille én porsjon når vi skulle spise langs veien. På deling.

Følg debatten videre på Twitter og Facebook

Jørgen Foss, leder i Landsforeningen for overvektige oppfordrer i en kronikk i Dagbladet til å bruke store idrettsarrangementer som brekkstang for å øke aktivitetsnivået hos den jevne nordmann, og viser til positive utslag av OL på Lillehammer i 1994.

Helsedirektoratet melder i sin rapport (av året) om Folkehelsen at tilstanden i Norge er god, men at det er utvetydig korrelasjon mellom klassetilhørighet og helsenivå.

Sterk er det nye tynn. Mens jeg holdt matinntaket på et absolutt minimum og etterstrebet en BMI under 18, pumper unge jenter nå jern og spiser proteinpulver. Næringslivstopper melder seg på Norseman og bestemødre løper marathon. Det handler om å mestre det den sosiale gruppen man vil tilhøre mestrer, og det handler om å opprettholde et utseende som signaliserer nettopp det.

Tilhører du derimot arbeiderklassen eller bor på bygda, sitter du antakelig enda mer stille enn før, og øker vekt og kolesterolnivå.

Hva med alle de i mellom? De som var sporløst forsvunnet i Miami og Orlando? Forsvinner de etterhvert også i Oslo og på Toten, skvist ned mellom smørblide, hyperaktive PT-er og sofaen? For det er vel ikke trening å gå en tur i skogen, og ihvertfall ikke dersom det skjer uregistrert av en app (da har det ikke skjedd!)? Gå til jobben, ta trappa, ta trappa MED handleposer?

Å trene er å sykle, løpe, løfte vekter. Men det er ikke det som hever den jevne folkehelsa. Det er ikke alle som kan, eller vil, satse alt de har av tid og penger på å se ut som en toppidrettsutøver. Selv om du jammen skulle tro det, all den tid du har åpnet et glanset magasin eller sveipet innom gode råd fra frelste spesialister i en annen mediekanal.

Ja, Jørgen Foss, det er hvermannsen som må stimuleres til å oppleve å finne glede i fysisk aktivitet.

Uten bilde av seg selv i undertøy foran speilet etter hver økt.

Ikke treningsfanatikerne og ikke de ekstremt overvektige. Alle imellom. Det er hvordan den gruppen skal nås (og herregud, fortsette å eksistere!) som er viktig og spennende!

Nei til #sk2014, ja til glede og livskvalitet!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer