Overvektige barn skammer seg

Helsedirektoratet gjeninnfører veiing alle skolebarn. Hva planlegger de å gjøre med resultatene — og med skammen?

Skolebarn skal veies: Hva planlegger myndighetene å med skammen, spør innleggsforfatteren. Foto: AFP/Scanpix
Skolebarn skal veies: Hva planlegger myndighetene å med skammen, spør innleggsforfatteren. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNEHELSE:  Andelen overvektige er sterkt økende. Dette gjelder også for barn. En nyere britisk rapport viser at om lag hvert tredje barn i EU nå er overvektige eller fete. Det er alvorlig. Helsedirektoratet gjeninnfører nå systematisk veiing av skolebarn i Norge. Det er 3.- og 8.-klassingene som skal veies. Helsesøstre har allerede gått ut for å erklære at de sier nei til å veie og måle skolebarn med mindre de får tid til å følge opp de barna som har et fedmeproblem.  Det kan de gjøre lurt i.

Barnefedme har klare fysiske konsekvenser. Den økende prevalensen av fedme går hånd i hånd med økning i sykdommer som potensielt kan ha katastrofale følger. Akkurat som overvektige voksne, utvikler også overvektige og fete barn blant annet høyt blodtrykk, diabetes type 2 og astma. Mer enn halvparten av overvektige barn vil bære med seg overvekten inn i voksen alder. Det er derfor både viktig og riktig å forsøke å snu utviklingen. I prosessen er det samtidig viktig å ha med seg kunnskap ikke bare om barnefedmens fysiologiske, men også psykologiske, konsekvenser.

Til tross for alle de potensielle, alvorlige fysiske konsekvensene fedme er assosiert med viser nemlig forskningen at et av de mest smertefulle aspektene ved barnefedme er de emosjonelle lidelsene det skaper. Fysisk utseende spiller en sentral rolle i sosiale relasjoner, også blant barn. Eller faktisk særlig blant barn. Da taper ofte den som er stor som liten — den som blir veiet og funnet for tung.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer