Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Overveldet av støtte

Etter «Pax»-stormen går Annette Sjursen løs på feminist-film.

SLÅR TILBAKE: Regissør Annette Sjursen tilbakeviser msnuskritikken fra Nikolaj Frobenius. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Regissør Annette Sjursen tilbakeviser msnuskritikken fra Nikolaj Frobenius. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

Storfilmen «Pax» fikk hard medfart av både kritikere, filmpublikum - og mannen som tildelte den ti millioner kroner i statlig produksjonsstøtte.

Filmkonsulent Nikolaj Frobenius skrev i Dagbladet mandag at filmmanuset ble så mye endret i forhold til det han godkjente, at «i andre bransjer ville det blitt kalt svindel».

Nå slår regissør Annette Sjursen tilbake. Hun skrev manuset sammen med Lars Saabye Christensen, og tilbakeviser at det ble gjort flere endringer enn det som vanligvis gjøres i produksjonsprosessen.

Overveldet av støtte - Ethvert manus må jo gjennom forandring, det er mange ledd, blant annet klippere. Men dette manuset er ikke spesielt omgjort eller omskrevet. Derfor er det rart at dettopp dette manuset og denne filmen er gjort til gjenstand for å drive en debatt, sier Sjursen til Dagbladet.

Frobenius hevder også at filmen aldri ville fått støtte hvis ikke han følte seg tvunget til å støtte en film med en kvinnelig regissør. Utspillet har trigget en debatt om kjønnskvotering i norsk film.

- Jeg lurer på hvorfor Frobenius gjør dette. Jeg vil si til alle jenter og kvinner at jeg er blitt overveldet av støtte fra menn med god selvtillit og dermed makt og innflytelse. Menn som ikke har behov for å bruke kvinner på en måte som er til skade for andre, sier Sjursen i dag.

- Ser du på dette som et personangrep mot deg?

- Det får andre bedømme. Det handler om troverdigheten hans. Hele tida kommer han med et nytt utspill som ikke er basert på fakta, sier Annette Sjursen.

Kom først som roman «Pax» skulle egentlig hatt premiere i 2009, men da den ble utsatt, ga Sjursen ut historien i romans form. Da var ikke Lars Saabye Christensen oppført som forfatter.

- Boka er annerledes enn filmen, den går lenger enn filmen. Man får vite mer, er Sjursens forklaring på dette.

- Kan romanutgivelsen være en grunn til at filmen ikke har gått så bra?

- Det er vanskelig å spekulere i, sier regissøren, som debuterte med Saabye Christensen-filmatiseringa «Min misunnelige frisør» i 2004.

Ny hjertefilm Hennes neste prosjekt er å filmatisere boka «Det blødende hjerte», som den amerikanske feministen Marilyn French ga ut i 1980. Prosjektet er tildelt manus-støtte.

- Boka var en bestselger, det må være et godt utgangspunkt. Jeg er ikke den eneste som har opplevd motgang, sier Sjursen om å gå løs på et nytt filmprosjekt etter «Pax»-stormen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media