DEBATT

Oxford-Cambridge regattaen 2015 — et stort steg for kvinneidrett

I dag skrives det idrettshistorie i London.

HISTORISK SEIER FOR KVINNEIDRETTEN:  Etter 186 år har det tradisjonelle «The Boat Race» blitt til «The Boat Races»: for første gang konkurrerer kvinnelagene på samme strekning og på samme dag som herrelagene. AFP PHOTO / BEN STANSALL
HISTORISK SEIER FOR KVINNEIDRETTEN: Etter 186 år har det tradisjonelle «The Boat Race» blitt til «The Boat Races»: for første gang konkurrerer kvinnelagene på samme strekning og på samme dag som herrelagene. AFP PHOTO / BEN STANSALL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Et viktig stykke idrettshistorie blir skrevet i dag, når Oxford og Cambridge ror mot hverandre på Themsen i London i den årlige, tradisjonsrike universitetsregattaen. Etter 186 år har det tradisjonelle «The Boat Race» blitt til «The Boat Races»: for første gang konkurrerer kvinnelagene på samme strekning og på samme dag som herrelagene. Det årlige Oxford-Cambridge racet forstås ofte som elitistisk og sært. Likevel: det at kvinner nå får samme anerkjennelse som menn i roidrettens mest tradisjonelle regatta er et stort og viktig steg fremover for kvinneidrett. Det viser også at idrettens økonomi kan spille en avgjørende rolle i å skape endring.

Med norske øyne ser det underlig ut at «The Boat Race» så lenge har vært forbeholdt menn.  Hvorfor er det først nå kvinnenes rolag får delta på lik linje? Flere faktorer ligger bak: sterke tradisjoner og historie i et konservativt miljø, motstridende interesser mellom ulike roklubber, og aller viktigst; politisk overbevisning og økonomiske interesser.

Historien startet i 1829, med at to kamerater med bakgrunn fra privatskolen Harrow møttes igjen i ferien, nå som studenter ved hvert sitt universitet: Oxford og Cambridge. De fikk ideen til en regatta, og Cambridge sin roklubb sendte snart etter en utfordring til Oxford: «The University of Cambridge hereby challenge the University of Oxford to row a match at or near London, each in an eight-oared boat.» Regattaen ble avholdt i juni 1829 i Henley-on-Thames, og Oxford vant med god margin. De tidligste årene ble regattaen avholdt på ulike deler av Themsen, og først i 1856 ble det en årlig hendelse på den 7km lange strekningen mellom Putney og Mortlake i London. Regattaen har både skapt og tiltrukket seg utøvere av ekstremt høy standard, med Matthew Pinsent som den mest kjente. «The Boat Race» har vokst til en enorm begivenhet som sees av over en kvart million mennesker fra elvebredden i London, og som vises på TV i over hundre land til et publikum på nærmere 200 millioner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer