Øya får gullpotten

Giske har bestemt at Oslo-festivalen får knutepunktstatus.

(Dagbladet.no): På en pressekonfranse hos kulturdepartementet i formiddag annonserte kulturminister Trond Giske at Øyafestivalen er tildelt status som knutepunktfestival for rock.

Hvilken av de fem søkerfestivalene som skulle få knutspunktstatus har vært en av Rock-Norges største konfliktlinjer det siste året. Quart, Hove, Storås, Øya og Bylarm har alle ønsket seg knutepunkstatus og de 2,5 millionene i årlig støtte utnevnelsen innebærer.

- En ære

Men så ble det altså Øya som stakk av med gullpotten.

 - Vi syntes vi hadde skrevet en veldig god søknad, og det er en ære og en utfordring å få være den første knutepunktfestivalen for rock. Dette er en arbeidsoppgave vi har forberedt oss på i mange måneder og vi føler oss absolutt klare, sier pressetalsmann Jonas Prangerød til Dagbladet.no.

Prangerød forteller at de har en klar formening om hva de statlige midlene skal gå til.

- Vi har beskrevet hvilke øremerkede prosjekter pengene skal gå til i søknaden. Vi ønsker å gjøre festivalen vår bedre og samtidig prege livemarkedet i Norge. Vi har ambisjoner om å lage ringvirkninger, sier Prangerød.  

Forhandlinger gjenstår

Øya får gullpotten

Giske forklarte på pressekonferansen at valget falt på Øya som følge av at festivalen er kunstnerisk ledende på sitt felt, den har en sunn økonomi, har vært nyskapende på områder som for eksempel miljøhensyn og har opparbeidet et stort nettverk.

Det er imidlertid ting å forhandle om.

- Øya er et aksjeselskap som tidligere har tatt ut utbytte. Vi må finne ut av hvordan vi gjør dette. Det blir ikke aktuelt at de får 2,5 millioner i støtte, og tar ut et tilsvarende beløp i utbytte hvert år, sier Giske.

I det tradisjonelle knutepunktsystemet krever staten kontroll i styret gjennom styreleder, samtidig som offentlige myndigheter skal utnevne et flertall av styremedlemmene. Dette er heller ikke skrevet i stein, ifølge kulturministeren.

- Det er imidlertid viktig at vi har jevne evalueringer. Det kommer en stortingsmelding der vi foreslår at denne evalueringen skjer hvert fjerde år.

- Kunne valgt Storås

Quart var lenge favoritt til å få knutepunktstatus, men Giske var ikke fornøyd med gjennomføringen av årets festival.

- Det var en kombinasjon av årets festival, store endringer i administrasjonen og en usikker økonomisk situasjon som talte mot Quart, forklarer han. 

Øyafestivalen er tildelt knutepunktstatus. Her kaster Turboneger falske penger over fansen i 2005. Foto: kristin Svorte
Øyafestivalen er tildelt knutepunktstatus. Her kaster Turboneger falske penger over fansen i 2005. Foto: kristin Svorte Vis mer

Giske avviser også spørsmål om han hadde klart å håndtere kritikken som trolig hadde kommet, om Storås hadde fått knutepunktstatus. Kulturministeren fikk noe kritikk for å favorisere hjembyen Trondheim da rockmuseet skulle lokaliseres.

- Hvis Storås hadde kommet best ut i forhold til kriteriene vi skulle bedømme etter, hadde det blitt dem. Dessuten er det langt fra Trondheim til Storås, bare for å ha sagt det.