Øya får internasjonal oppmerksomhet for sin line-up

56 prosent av bandene har nemlig et kvinnelig medlem.

FLERE KVINNER: Øyafestivalen får ros for årets line-up. Her er den svenske artisten Robyn under fjorårets festival. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
FLERE KVINNER: Øyafestivalen får ros for årets line-up. Her er den svenske artisten Robyn under fjorårets festival. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Øyafestivalen har tidligere fått kritikk for å booke for få kvinner til festivalen.

I 2011 skrev Aftenposten at nærmere 90 prosent av navnene på plakaten det året var menn.

I år er ikke dette tilfellet, da Øyafestivalen har en line-up hvor 56 prosent av bandene har et kvinnelig medlem.
Søker stor bredde Britiske The Independent har lagt merke til Øyas program i år, og roser nå festivalen for «å gi kvinnelige artister berømmelsen de fortjener».

Avisa omtaler også hvordan Øya skiller seg ut fra søskenfestivalene Reading og Leeds i England. På de festivalene, skrev de i februar at det kun var ti navn med kvinnelige medlemmer.

- Vi ønsker en stor bredde i programmet vårt. Som en del av det er det både fint å få frem sterke kvinnelige artister som Susanne Sundfør, og finne gode nye navn, sier pressesjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød, til Dagbladet.

Han håper at gjennombrudd fra kvinnelige artister vil inspirere flere jenter til å gi musikken en sjanse.
- Gode inspirasjonskilder På plakaten i år står Susanne Sundfør og Florence and The Machine som to av fire hovednavn. Sammen med dem, kommer Emilie Nicolas, Jenny Hval og The Julie Ruin, og mange flere med kvinnelige medlemmer.

Prangerød sier at festivalen tar mange hensyn når de lager programmet med 80 artister, men at de ikke har en tallfestet målsetning om hvor mange menn eller kvinner som skal spille på festivalen. 

- Vi jobber mot å svare til gjestenes forventninger, både på det stilmessige, etablerte artister mot nye og andre måter. Jeg tror det er såpass mange gode inspirasjonskilder i norsk musikk, at det ikke blir en bråbrems i 2016, sier Prangerød.
Ønsker ikke kvotering Svenske Robyn har tidligere uttalt til Dagbladet at hun er negativ til kjønnskvotering på festivaler.

- De som booker artister til festivalene må tenke bredt så det ikke bare blir karer på scenen. Det blir teit, for det finnes jo så mange bra kvinnelige artister, sa hun.

Politisk rådgiver i Kulturdepartementet, Kjersti Aastad, håper at årets line-up på Øyafestivalen kan stå som godt eksempel for framtida.

- Det er flott at en norsk festival får internasjonal oppmerksomhet for å ha en større andel kvinnelige artister enn det som normalt for øvrig. Dette skjer helt uten krav til kvotering, og forhåpentligvis vil det være slik at det er det interessante innholdet artistene bringer som bestemmer festivalprogrammene i alle år fremover, sier Aastad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer