GLEDER SEG: Karpe avslutter Øyafestivalen 2019. - Dette er en gig vi ser skikkelig fram til, sier Chirag Rashmikant Patel (til venstre) og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, som samtidig røper at oppgaven gjør dem nervøse. Her i Tøyenparken nøyaktig ni måneder før det smeller. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GLEDER SEG: Karpe avslutter Øyafestivalen 2019. - Dette er en gig vi ser skikkelig fram til, sier Chirag Rashmikant Patel (til venstre) og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, som samtidig røper at oppgaven gjør dem nervøse. Her i Tøyenparken nøyaktig ni måneder før det smeller. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Karpe på Øya 2019

Øya fikk kjeft forrige gang Karpe skulle avslutte festivalen. Nå gjentar de triumfen

- Kan ikke se for meg hvilke andre norske artister som er større, sier bookingsjefen.

- Man blir jo litt ekstra, ehm, prikk-prikk-prikk. Man kan fylle ut med mange forskjellige adjektiver.

Den ellers velartikulerte rapperen Magdi Ytreeide Abdelmaguid (34) blir tilsynelatende tom for ord når han skuer utover Tøyenparken, der han og Chirag Rashmikant Patel (34) om ni måneder skal avslutte Øyafestivalen.

Etter litt betenkningstid begynner trebarnsfaren selv å fylle ut prikkene:

- Nervøs, spent ... På grunn av familien, historien. Det er byen vår. Det er andre forventninger.

Spilte uutgitte låter

Karpe spilte på Øyafestivalen for første gang i 2006, samme året som de platedebuterte med «Rett fra hjertet» og hadde en radiohit med «Piano» (som i: «Ring meg når du skal til stranda ...»).

I 2010 var de tilbake på Øya, og i 2012 fikk de æren av å avslutte festivalen for første gang. Hyllesten var massiv. Dagbladets anmelder slo fast at Karpe triumferte på Oslo-festivalen.

- Vi spilte tolv nye låter som ikke var utgitt. Som headliner. Hvem faen gjør den moven? Det ville jeg aldri gjort igjen, sier Chirag og ler.

FINALEFEST: I 2012 avsluttet Karpe Øyafestivalen for første gang (bildet). Når de skal gjenta operasjonen sju år seinere, er ikke målet å overgå seg selv, men å tenke annerledes. 
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
FINALEFEST: I 2012 avsluttet Karpe Øyafestivalen for første gang (bildet). Når de skal gjenta operasjonen sju år seinere, er ikke målet å overgå seg selv, men å tenke annerledes. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Når de står på Øya-scenen 10. august 2019, er det igjen med nytt materiale i låtarsenalet. Men denne gang kommer publikum til å ha hørt musikken i forkant.

Etter ett års pause fra offentligheten, er nemlig Karpe i 2019 tilbake med prosjektet som skal følge opp gigasatsinga «Heisann Montebello».

  • Les stort intervju med Karpe om «Heisann Montebello»-kontroversen og deres nye prosjekt her.

Fikk Karpe-kjeft

Etter Øya-konserten i 2012 slo P3 fast at «Ingen er større enn Karpe akkurat nå.» Bookingsjef Claes Olsen i Øyafestivalen mener at det fortsatt er sant.

- Jeg kan ikke se for meg hvilke andre av norske artister som er større enn Karpe. De kunne sikkert spilt to uker på rad i Oslo Spektrum.

Olsen forteller at Øya fikk «ganske mye kjeft» for å la rapperne kapre festivalfinalen i 2012.

- Det var flere som mente at Karpe ikke var en verdig headliner på Øya, at de var for små. Det motbeviste de, og lagde en vanvittig kul avslutningskonsert. Det var banebrytende, både for oss og dem.

KOMPROMISSLØSE: - Karpe har helt fra begynnelsen av vært tydelig på hva de vil med liveshowene sine. De har holdt sin kurs hele tida, og vært banebrytende og kompromissløse, sier bookingsjef i Øyafestivalen, Claes Olsen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
KOMPROMISSLØSE: - Karpe har helt fra begynnelsen av vært tydelig på hva de vil med liveshowene sine. De har holdt sin kurs hele tida, og vært banebrytende og kompromissløse, sier bookingsjef i Øyafestivalen, Claes Olsen. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Sju år seinere aner ikke Olsen hva Karpe kommer til å finne på.

- Jeg har ikke fått høre ny musikk, men akkurat når det gjelder Karpe stoler jeg på at de kommer med noe bra. Jeg føler ikke at vi tar noen risiko.

Han legger ikke skjul på at forventningene er høye.

- Jeg tror det blir noe stort, helt utenom det vanlige. Men jeg tror ikke de kommer til å lage et svært svømmebasseng midt i Tøyenparken, sier bookingsjefen lattermildt, og viser til Karpes elleville scenedesign i Oslo Spektrum i april i fjor.

KARPEDAMMEN: Karpe sparte ikke på kruttet da de inntok Oslo Spektrum tre kvelder i april i fjor. Svømmebasseng på scenen var blant effektene. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
KARPEDAMMEN: Karpe sparte ikke på kruttet da de inntok Oslo Spektrum tre kvelder i april i fjor. Svømmebasseng på scenen var blant effektene. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Har is i magan

Karpe er det sjette navnet som er sluppet til Øya 2019. Fra før av er det annonsert at The Cure, Sigrid, Hollywood, Fay Wildhagen og Girl In Red inntar Tøyenparken i august neste år.

- Vi ligger veldig bra an med bookinga. Vi slapp The Cure forrige uke, og har solgt utrolig mye billetter. Med Karpe tror jeg vi kommer til å ha tidenes førjulssalg, sier Olsen.

Han sitter fortsatt ikke på fasiten over hvordan Øya-plakaten ser ut til neste år.

- Mange norske festivaler booker seg ferdig i september eller oktober året før, men vi har is i magan, og håper det kommer nye, kule artister.

Karpe vil ikke røpe mye om hva de planlegger for Øyafestivalen 2019, annet enn følgende, som både sier alt og ingenting:

- Vi vil skape en opplevelse som folk husker.