Øyafestivalen:

- Øya gjør som de vil

Naboer reagerer på at det har tatt lang tid før sykkel- og gangveien gjennom parken åpnet etter festivalslutt. To barnehager i Tøyenparken holdt også stengt grunnet lydnivået fra festivalen forrige uke.

VEL BLÅST: Øyafestivalen er over i denne omgang, men ikke alle er like fornøyde. Frank Karlsen / Dagbladet
VEL BLÅST: Øyafestivalen er over i denne omgang, men ikke alle er like fornøyde. Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bellevue Gård og den samiske barnehagen i Tøyenparken holdt stengt torsdag og fredag forrige uke. Årsaken var det høye lydnivået fra Øyafestivalen, som ble arrangert 9. til 13. august. Barna holdt seg hjemme mens barnehagene valgte å ha planleggingsdager.

Også onsdagen ble påvirket av festivalen. Da stengte barnehagene dørene 15.00 i stedet for 17.00. Øyvind Kvaløy er leder i foreldreutvalget i den samiske barnehagen og sier at foreldrene er vant med at barnehagen stenger under Øya, men at det er upraktisk.

- Hele området rundt Tøyenparken er stengt i tre uker. Man må også hente tidligere på onsdag, så i praksis er det to og en halv dag barnehagen er stengt. Det får den konsekvensen at noen foreldre må ta fri eller ferie uten lønn. Dessuten er det en del omkjøringer rundt barnehagen, sier han til Dagbladet.

STAGEDIVER: Den norske rapperen, Kamelen, stagediver ut i publikum under Stavernfestivalen lørdag 9. juli, men det går ikke helt etter planen. Video: Tiktok @stavernfestivalen. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

- Må ta fridager

Øyvind Kvaløy er positiv til Øyafestivalen, men etterlyser bedre kompensasjon fra arrangøren.

- Jeg synes de burde kompensert oss. Vi får 20 prosent rabatt på en dagsbillett til Miniøya, men de burde vært rausere, mener han.

Han sier også at barnehageledelsen har vært gode på å få ut informasjon om Øyafestivalen til foreldrene, blant annet gjennom månedsplaner og infoskriv. I år fikk foreldrene vite før sommeren at barnehagen ville holde stengt i to og en halv dag.

REAGERER: Øyvind Kvaløy ønsker bedre kompensasjon fra Øya. Foto: Privat
REAGERER: Øyvind Kvaløy ønsker bedre kompensasjon fra Øya. Foto: Privat Vis mer

- Likevel er tidspunktet vanskelig fordi det er rett etter sommerferien. Noen foreldre må ta feriedager de to planleggingsdagene. Andre jobber selvstendig og må ta seg fri fra jobben, og mister sånn sett inntekt. Alle foreldre har ikke jobber der det er like lett å ta seg fri, sier han.

Pressesjef i Øyafestivalen, Jonas Prangerød, sier til Dagbladet at barnehagene i Tøyenparken har tradisjon for å reise på tur under festivalen, noe Øyafestivalen betaler for. I år var det et dagsbesøk til en gård for de eldste barna på onsdagen. Det bekrefter også barnehageleder Gerd Boström.

Anna Caroline Czerwinska er leder i foreldreutvalget for Bellevue Gård barnehage. Hun synes barnehagen har håndtert saken godt. Det største problemet har vært å ta seg fram til barnehagen under festivalen.

- Den største ulempen er å komme seg til barnehagen. Mange områder er stengt av og vi må gå rundt hele Tøyenparken. Det er en omvei på 15 minutter. Dette gjelder også før og etter festivalen, sier hun til Dagbladet.

TØYENPARKEN: Bellevue Gård var en av to barnehager som stengte dørene deler av forrige uke. Fotograf: Arash A Nejad / Aftenposten / NTB
TØYENPARKEN: Bellevue Gård var en av to barnehager som stengte dørene deler av forrige uke. Fotograf: Arash A Nejad / Aftenposten / NTB Vis mer

Hun sier at framkommeligheten fortsatt er dårlig og etterlyser også plakater med informasjon om hvilke områder som er stengt og ikke.

I likhet med Kvaløy tror hun Øyafestivalen kunne tjent på å tilby rabatterte festivalbilletter for å skape godvilje hos Tøyen-beboere som blir påvirket av festivalen, slik som under Miniøya i juni. Hun mener samfunnet også må ta et oppgjør med «ikke i min bakgård»-holdningen.

- Denne festivalen er tross alle forstyrrelsene bra for nabolaget, lokale bedrifter og forbedrer inntrykket av Oslo øst, sier Czerwinska.

MEDUSA: En musikkfestivalen i Spania er rammet av ulykke etter at sterke vindkast rev med seg bygninger. En person er død, og minst 17 er skadd. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Må leve med det

Barnehagene har totalt fem planleggingsdager i løpet av året. At to av disse legges til august, opplever Boström at er i orden for foreldrene.

- Vi synes det er greit å ta noen av disse i forbindelse med Øyafestivalen, og at det passer bra for foreldrene. At vi legger planleggingsdagene til torsdag og fredag gjør at mange velger å ta langhelg.

Hun fortsetter:

- Det må litt tilpasninger til når man er nabo til en stor festival i sentrum. Det er vi vane med gjennom mange år.

- Vi vet at festivalen kommer, og Tøyenparken er en attraktiv plass og et egnet sted for å ha konserter. Vi må leve med at vi er i byen. Det er lett å kommunisere med Øyafestivalen, og de er også lydhøre for våre synspunkter, sier Boström.

KAFFE: Justin Bieber holder konsert i Trondheim 7. august, her går han ut fra Godt Brød. Vis mer

- Glemmer nabolaget

Flere reagerer på dårlig framkommelighet i området rundt Tøyenparken. Lene Johansen bor i blokkene i Hovinveien, tvers over Lille Tøyen Hageby. Hun reagerer på at sykkel- og gangveien gjennom Tøyenparken er stengt lenge etter festivalslutt 13. august.

Johansen er student og sykler til og fra universitetet på Blindern. Hun mener Oslo kommune burde vært strengere med Øyafestivalen, og blant annet pålagt dem å åpne sykkel- og gangveien så fort som mulig etter at festivalen er overstått.

Tøyenparken blir stengt av med store gjerder, noe som sperret for sykkel- og gangveien gjennom parken fram til 18. august - fem dag etter festivalslutt.

GJERDET INN: Store deler av parken ble gjerdet inn etter festivalen i helga. Foto: Lene Johansen / Privat
GJERDET INN: Store deler av parken ble gjerdet inn etter festivalen i helga. Foto: Lene Johansen / Privat Vis mer

- Gjerdene er det siste de tar ned, og det sperrer sykkel- og gangstien. Det er ikke prioritert, mener Johansen.

Avsperringene gikk også ut over biltrafikk og flere bussruter.

- Øya gjør som dem vil. Oslo kommune har ikke satt nok rammer. Blant annet reagerer jeg på at de kan stenge parken så lenge de gjør, både om våren og sommeren. Om våren er det jo Miniøya. Så det er flere uker hvor parken ikke er tilgjengelig. Det er en park, men også en transportåre for gående, biler og syklister, sier Johansen.

- Oslo kommune legger til rette for Øya, og så glemmer de nabolaget, legger Johansen til.

SIKKERHETEN FØRST: Prangerød sier at det tar tid å få ned gjerdene grunnet sikkerhet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SIKKERHETEN FØRST: Prangerød sier at det tar tid å få ned gjerdene grunnet sikkerhet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Jonas Prangerød i Øyafestivalen svarer slik på kritikken:

- Det handler om sikkerhet. Vi tar ikke ned gjerdene før vi ikke lenger anser parken som et anleggsområde. Arbeidsperioden varer i to til to og en halv uke, og grunnen til det er folks sikkerhet. Det er trucker her og det er mye som skal ned.

Prangerød var i Tøyenparken torsdag, og sier at gjerdene da var tatt ned og sykkel- og gangveien åpnet igjen. Biltrafikken gjennom Finnmarksgata var også i gang igjen.

Dette sier Oslo kommune

Bymiljøetaten i Oslo kommune sier til Dagbladet at det er arrangøren som har ansvaret for sikkerheten på leieområdet i leieperioden. De svarer slik på hvorfor det tar så lang tid å åpne sykkel- og gangveiene:

- Leieområdet i riggperioden er å regne som anleggsområde til det er trygt for Oslos befolkning å ferdes der. Transport til og fra arealet samt opp- og nedrigg må foretas på en forsvarlig og forsiktig måte ettersom det er snakk om mye stort og tungt sceneutstyr. Det fører til at området må sikres inntil det er fraflyttet og ryddet, skriver etaten i en mail til Dagbladet.

MEDUSA: En musikkfestivalen i Spania er rammet av ulykke etter at sterke vindkast rev med seg bygninger. En person er død, og minst 17 er skadd. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Burde dere vært strengere med arrangøren? Arbeidsperioden måtte være over først 18. august - fem dager etter festivalslutt.

- Arrangør har ansvar for å tilbakelevere utleid areal i ryddig stand, det vil si ryddet for utstyr og liknende som leietaker har medbrakt. Dette krever tid og kan være væravhengig. De siste dagene har det vært kraftig regnvær, som påvirker nedriggingen.

Oslo kommune er også opptatt av å tilrettelegge for store arrangementer som Øyafestivalen.

- Arrangøren sperrer hoveddelen av parken i en to ukers tid. I denne tida bygger de opp og rydder vekk en hel «landsby» som er nødvendig for å gjennomføre festivalen, på så bærekraftig vis som mulig.

Det har hittil kommet to klager på dårlig framkommelighet på grunn av Øyafestivalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer