Øyafestivalen:

- Øya må skjerpe seg

Når Øyafestivalen denne uka er tilbake etter to år med corona, er det til stor fortvilelse for enkelte naboer på Tøyen.

SILD I TØNNE: Det er totalt ventet nærmere 100 000 mennesker til Tøyenparken denne uka. Dette bildet er fra 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SILD I TØNNE: Det er totalt ventet nærmere 100 000 mennesker til Tøyenparken denne uka. Dette bildet er fra 2018. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

20 000 mennesker er hver dag forventet å besøke Øyafestivalen på Tøyen i Oslo denne uka. Onsdag er festivalen tilbake etter to år med corona-avlysninger, og fram til lørdag skal artister som Flor­­ence + The Machine, Girl In Red, First Aid Kit og Sondre Lerche stå på scenen.

Det er imidlertid ikke alle som gleder seg over at musikken nå er tilbake i Tøyenparken. Naboene har tidligere reagert på bråk, fulle folk og kaos under festivalen.

- At vi naboene skal synes dette er greit, er underlig, sier Hanna Høiness til Dagbladet.

Hun er billedkunstner og jobber noen dager hjemme i leiligheten i leiligheten sin på Tøyen. For henne er støyen fra Øyafestivalen så heftig at hun må velge bort jobb og reise på hytta hver sommer. Det har hun også gjort i år. Kunstneren føler seg heldig som har et sted å rømme til.

RØMMER: Hanna Høiness rømmer fra Tøyen hver sommer. Her møtte hun Dagbladet til en prat på hytta sommeren 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RØMMER: Hanna Høiness rømmer fra Tøyen hver sommer. Her møtte hun Dagbladet til en prat på hytta sommeren 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er biler som holder på fra halv åtte om morgenen til 23.00 på kvelden. Da sliter du hvis du har hjemmekontor. De holder på i fire uker og ikke fire dager, sier Høiness og sikter til det lange arbeidet med opprigging av festivalområdet.

Øyafestivalen skriver på sine egne nettsider at den totale arbeidsperioden inkludert opprigg og nedrigg i år vil vare fra 1. til 18. august.

- Må skjerpe seg

I 2014 fikk Høiness stor oppmerksomhet i pressen og sosiale medier da hun protestere mot festivalen fra stuevinduet. «Øya ut av boligstrøk» sto det på hvitt papir festet til vindusruten. Det skapte bruduljer, og Høiness opplevde hets og trusler i tida etterpå.

Hun står fortsatt for kritikken, og mener Øyafestivalen burde være rausere med folk som bor i området.

NAKENLØP: Klassikeren er tilbake. Nakenløpet på Roskildefestivalen har blitt et kjennemerke på festivalen, og i år kunne det endelig arrangeres igjen. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Bilder: NTB / Se og Hør Vis mer

- Øya må skjerpe seg. Det går ikke an å lage fest og droppe å invitere naboene. Jeg skulle gjerne vært på Øya selv, men det går ikke.

Høiness stiller seg også undrende til at naboene ikke får noen form for kompensasjon for å bøte på ulempene festivalen medfører.

- Et helt nabolag er stengt ute fra sin egen bygård, og alt er gjerdet inn. Øya må være raus, også med dem som faktisk bor der, mener hun.

KLAR MELDING: Dette bildet av Høiness sin leilighet på Tøyen gikk viralt i 2014. Foto: Sandeep Singh
KLAR MELDING: Dette bildet av Høiness sin leilighet på Tøyen gikk viralt i 2014. Foto: Sandeep Singh Vis mer

Pressesjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, sier til Dagbladet at de inviterer naboene i samme grad som alle andre, og at flere av beboerne i området også deltar på festivalen.

- Hvorfor tilbyr dere ingen kompensasjon til naboene?

- Vi har ikke hatt noe gratisarrangement for naboene som kompensasjon, og gir heller ikke gratis festivalpass. Vi deler ut gratis billetter til lokale lag og frivillige, men ikke til borettslagene, svarer Prangerød.

NAKENBADING: Erna Solberg fikk seg en overraskelse under Trebåtfestivalen i Risør torsdag 4. august. Video: Silje Rognsvåg/NRK. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Urin og fyll

Erlend Fredriksen er styreleder i Høiness sitt borettslag på Tøyen og forteller at de har hatt god dialog med arrangøren i forkant av årets festival. Han har vært i det han kaller konstruktive møter med Øyafestivalen.

Ifølge Fredriksen har problemet tidligere vært at uvedkommende har tatt seg inn på borettslagets område for å urinere. Det har også vært utfordringer med fyll og festivalgjester som har slengt fra seg sykler.

- Støyen får vi ikke gjort noe med, men jeg synes samarbeidet med festivalen i år har vært godt. Vi var tidlig i dialog med dem, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

ROSER ARRANGØREN: Erlend Fredriksen sier at samarbeidet med Øyafestivalen har vært svært godt dette året. Foto: Stig B. Fiksdal
ROSER ARRANGØREN: Erlend Fredriksen sier at samarbeidet med Øyafestivalen har vært svært godt dette året. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

- Men det er ikke til å komme unna at noen beboere synes det blir mye støy, mens andre synes det er helt greit. Det kommer litt an på hvor man bor i bygget.

Fredriksen sier at flere beboere med leilighet som vender mot festivalområdet velger å reise bort når startskuddet for festivalen går i august.

- Det er lite vi kan gjøre så lenge de har lov til å arrangere festivalen, sier styrelederen.

Sangeren Adele holdt sin første konsert i hjemlandet på fem år. Superstjernen hylles da hun avverget de som kunne vært en farlig situasjon blant noen av publikummerne. Video: Twitter/@Kieran_sw Vis mer

- Kaos i 2014

Tidligere har det også vært mye støy etter konsertslutt 23.00, på grunn av nedrigging og rydding av festivalområdet, noe Fredriksen sier har vært en plage for en del beboere.

- Vi får ikke gjort så mye med at festivalen er der, men vi kan gjøre mest mulig for at beboerne blir skjermet så godt det lar seg gjøre.

Fredriksen opplever samarbeidet med Øyafestivalen som langt bedre i år sammenliknet med tidligere år.

- Vi har erfaring med hva som fungerer bra og hva som fungerer dårlig. I år er det et klart framskritt sammenliknet med tidligere år. Det verste året var det første i 2014. Da var det kaos. Men de siste åra har det blitt mye bedre og jeg har fått inntrykk av at vi blir tatt mer på alvor enn før, og det setter vi pris på.

Selv reiser han bort på fjelltur denne helga, men ikke for å rømme fra festivalen. Fredriksen lever godt med at nabolaget gjøres om til Norges største festival om sommeren.

- Det er litt gøy at man kan få øya opp for dette området, som er kjempefint. Jeg skjønner veldig godt at man har det her. Men jeg skjønner også at noen av beboerne synes det er slitsomt. Jeg er ikke negativ så lenge det ikke er mer plagsomt for beboerne enn det trenger å være, sier han.

FALLER: Det er ikke dette du forventer å fange på kamera under en konsert. Heldigvis skal det ha gått bra med tilskueren i Glasgow. Video: Kamera One, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Innafor regelverket

Pressesjef Jonas Prangerød sier at beboerne i området har ulike bekymringer og at de har mye dialog med de nærmeste borettslagene.

- Noen bekymrer seg for støy, andre er opptatt av framkommelighet og praktiske løsninger, sier Prangerød til Dagbladet, og fortsetter:

- Når det gjelder lyd, foretar vi lydmålinger så vi er sikre på at vi holder oss innenfor regelverket. Også spiller vi ikke etter 23.00. Vi er opptatt av å følge det regelverket som er laget.

INNAFOR: Pressesjefen bedyrer at Øyafestivalen overholder regelverket, men har også forståelse for naboenes frustrasjon. Foto: Audun Braastad / NTB
INNAFOR: Pressesjefen bedyrer at Øyafestivalen overholder regelverket, men har også forståelse for naboenes frustrasjon. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer

Prangerød har selv vært i møter med flere borettslag denne uka, der det blant annet har blitt diskutert praktiske løsninger. Han har forståelse for at ikke alle setter pris på denne typer arrangementer.

- Vi holder oss innenfor regelverket og rammene Oslo kommune har gitt oss. Vi ønsker oss en aktiv by hvor parker og torg og gater skal være arenaer for gode arrangementer, sier pressesjefen.

Øyafestivalen har også en nabovakt-ordning der beboere i nærheten kan ta kontakt under festivalen om ting som bør endres eller rettes opp i.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer