Øya med det rare

Mye varme og mye humor i folkloristisk skildring fra havgapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Cappelen BOK: «OFFA» er perkusjonisten og manusforfatteren Larsens debutbok. Den avslører en varm kjærlighet til de mange originaler som fantes og muligens fremdeles finnes i det såkalte utkant-Norge.

Beger med koffert

Tematisk spenner Larsens fortellinger vidt. Her kan vi lese om den gang Kong Olav skulle åpne broa på øya, og Fitte-Per kjørte ned hovedstadsjournalisten med mopeden sin. Indignert over at hun sto et sted det aldri pleide å stå noen. Det fortelles om telefonsambandet som gikk varmt første gang det kom i land en neger med rød koffert på øya. Her er en liten fortelling om Ola Ola som kjøper drops hos kjøpmannen, om mannen som slår i hjel feil katt. Og om Vidar som har lidd seg gjennom et langt samliv med øyas styggeste og mest selvopptatte dame,

Vitset

Mer enn pretensiøst gjennomarbeidede «litterære» noveller, er boka en humoristisk folkloristisk hyllest til øya Giske. Tidsperspektivet spenner fra krigen frem til i dag. Noen av fortellingene blir vel muntlige og vitsete, andre rommer et eksistensielt alvor. Som den om hovedstadsstudenten som ikke fikk sagt til sin døende mor at han var glad i henne. Eller tragikomikken i fortellingen Bjørn som har solgt hus og naust, for endelig å realisere drømmen om å reise til Thailand. Han skal bare sove en siste natt skal sove i Naustet, og brenner bokstavelig talt inne med drømmen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer