Øya med det rare

Mye varme og mye humor i folkloristisk skildring fra havgapet.

Cappelen BOK: «OFFA» er perkusjonisten og manusforfatteren Larsens debutbok. Den avslører en varm kjærlighet til de mange originaler som fantes og muligens fremdeles finnes i det såkalte utkant-Norge.

Beger med koffert

Tematisk spenner Larsens fortellinger vidt. Her kan vi lese om den gang Kong Olav skulle åpne broa på øya, og Fitte-Per kjørte ned hovedstadsjournalisten med mopeden sin. Indignert over at hun sto et sted det aldri pleide å stå noen. Det fortelles om telefonsambandet som gikk varmt første gang det kom i land en neger med rød koffert på øya. Her er en liten fortelling om Ola Ola som kjøper drops hos kjøpmannen, om mannen som slår i hjel feil katt. Og om Vidar som har lidd seg gjennom et langt samliv med øyas styggeste og mest selvopptatte dame,

Vitset

Mer enn pretensiøst gjennomarbeidede «litterære» noveller, er boka en humoristisk folkloristisk hyllest til øya Giske. Tidsperspektivet spenner fra krigen frem til i dag. Noen av fortellingene blir vel muntlige og vitsete, andre rommer et eksistensielt alvor. Som den om hovedstadsstudenten som ikke fikk sagt til sin døende mor at han var glad i henne. Eller tragikomikken i fortellingen Bjørn som har solgt hus og naust, for endelig å realisere drømmen om å reise til Thailand. Han skal bare sove en siste natt skal sove i Naustet, og brenner bokstavelig talt inne med drømmen.

Tyskerungen og spionen

Larsen er selv fra Giske. Mye tyder på at mange de fiktive personer – og visse av fortellingene – er hentet fra «virkelige» typer og anekdotiske hendelser på øya. Men her er også konkrete personer. Lars Jakob Krogh får helt ureglementert kjøpe en helflaske vodka i baren på hotellet i Ålesund. Dit har tyskerungen Haldor våget seg for i ensomhet å feire sin 60-års dag. Haldor får øye på Arne Treholt langt inne i lokalet. Haldor tar mot til seg og går bort til sin helt. Til folks forferdelse; tyskerungen og spionen. «Dei hadde drukket russisk sprit og gitt kvarandre ein klem. No var ingen trygge. Ingen.»