Øya som ser

Årets småkrangling mellom Øyafestivalen og Quartfestivalen har vært undeholdende, men teit.

JEG HADDE SETT Turboneger i Bendiksbukta. Folk strømmet ut av festivalområdet, årets Quartfestival var over, nå skulle vi bare drikke litt til og pakke skittentøyet og reise hjem til hver vår hverdag.

Det var da hun stoppet meg, kvinnen i midten av tjueåra.

Hun ville gi meg noe.

Hun ville gi meg konsertprogrammet til årets Øyafestival.

DU KAN SI DET var symbolsk. Den Lille sto utenfor den Store. En vever kvinne fra Øya ved siden av en giganstisk sikkerhetsvakt fra Quart. Du kan til og med si det pompøst: Der Quarten slutter, begynner Øya.

Du kan sette de to festivalene opp mot hverandre på ganske mange måter.

Så har da også Quart og Øya kranglet litt i år. Det toppet seg da Quart la ut en tegneserie på hjemmesiden sin som framstilte folka på Øyafestivalen som nynazister - som i tillegg ble tatt bakfra av merkevaregiganten Levi\'s.

Tegneserien var morsom, men litt teit.

Det samme kan man si om resten av den såkalte rivaliseringen mellom de to festivalene.

RETT NOK ER DET forskjeller i profil og program, men alt i alt handler Øya og Quart om det samme: unge mennesker, konserter, øl, seine kvelder og kanskje en ny kjæreste.

Øya er ikke en liten underdog som bare fortjener kyss, klapp og klem lenger. Hovedstadens kuleste festival har forhåndssolgt 8000 billetter og booket 50 band.

Og Quart er ikke bare den stygge ulven som spiser små festivaler til frokost. Selv om det noen ganger kan se slik ut.

Poenget er at begge festivalene er blitt store kommersielle aktører. Publikum strømmer til i tusentall. Sponsorer og samarbeidpartnere melder seg på i øst og vest. Markedskreftene er overalt.

Festivalenes hovedmålsetting er likevel den samme: At du skal ha det moro.

NYT FESTIVALLIVET I OSLO. Og send en varm tanke til entusiastene som står på døgnet rundt for at du skal få en uforglemmelig helg.

Artikkelforfatteren er reportasjeleder i Dagbladet FREDAG.

ØYA FOR ØYA, TANN FOR TANN: Årets småkrangling mellom Øyafestivalen og Quartfestivalen har ifølge artikkelforfatteren vært underholdende, men teit. Alt i alt handler de to festivalene om det samme.