Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Øyafestivalen har fjernet band fra programmet etter overgrepsanklager

Øyafestivalen opplyser at de avventer svar fra bandet om de skal turnere i det hele tatt. 

ANKLAGER: Radiokanalen NRK P13 slutter å spille musikken til det amerikanske punkbandet PWR BTTM etter at bandmedlem Ben Hopkins (til høyre) er blitt anklaget for overgrep. Øya-festivalen har fjernet dem fra festivalprogrammet, men sier det er fordi de avventer situasjonen. FOTO: Shorefire media
ANKLAGER: Radiokanalen NRK P13 slutter å spille musikken til det amerikanske punkbandet PWR BTTM etter at bandmedlem Ben Hopkins (til høyre) er blitt anklaget for overgrep. Øya-festivalen har fjernet dem fra festivalprogrammet, men sier det er fordi de avventer situasjonen. FOTO: Shorefire media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har stormet rundt det amerikanske punkbandet PWR BTTM, etter at flere har anklaget bandmedlem Ben Hopkins for overgrep.

I lys av overgrepsanklagene har NRK P13 bestemt seg for å slutte å spille musikken deres.

Etter planen skulle PWR BTTM opptre på Øya-festivalen i år. Nå er bandet også fjernet fra festivalprogrammet. Ifølge Jonas Prangerød, pressesjef for Øya-festivalen, er grunnen til dette at de avventer situasjonen.

- Vi venter på svar fra bandet om hvorvidt de skal turnere i det hele tatt, sier Prangerød til Dagbladet.

Han forteller at de foreløpig ikke har tatt stilling til om de vil droppe bandet, dersom de fortsatt skal turnere.

- Vi venter på informasjon fra bandet selv før vi tar en avgjørelse på det, sier han.

Droppet av plateselskap

Etter at nyheten om overgrepsanklagene ble kjent tok det to dager før bandet var droppet av to plateselskap, band som skulle varme opp for dem trakk seg, og de ble droppet av festivaler. Ifølge Pitchfork ser det også ut til at USA-turneen deres vil bli avlyst.

Tidligere album også fjernet fra strømmetjenestene Spotify og Apple Music, skriver The Guardian.

Begge de to plateselskapene, Polyvinyl og Father/Daughter, vil også donere penger til organisasjonene RAINN, som jobber mot seksuelle overgrep, og AVP og deres program rettet mot personer i LHBTQ-miljøet.

Bestrider anklagene

Det hele startet med en beskyldning mot Hopkins i en lukket facebookgruppe, hvor en av medlemmene skrev at Hopkins var en «kjent seksuell overgriper», som hadde begått flere overgrep, mobbet personer i det homofile miljøet og gjort uønskede tilnærmelser mot mindreårige.

Magasinet Jezebel har også publisert et intervju med en anonym kvinne som sier hun ble utsatt for overgrep av Hopkins.

Bandet har svart på anklagene i flere Facebook-poster.

18. mai skrev Hopkins at overgrepsanklagene var helt ødeleggende for ham, og at står i kontrast til måten han ønsker å omgås andre mennesker. Han forteller at han forsøkte å finne ut hvem personen som fremsatte anklagene kunne være, slik at han kunne prøve å forsone det han hadde lest med sine egne erindringer av noen spesiell seksuell interaksjon.

- Jeg ventet med å svare på Jezebelartikkelen fordi påstandene om meg som ble fremsatt av en anonym person ikke stemmer overens med noen seksuell opplevelse jeg noen gang har hatt, skriver Hopkins.

Han skriver at han tror han vet hvem personen er, og at han oppfattet at hun samtykket til handlingene, og at han sterkt bestrider anklagene i artikkelen i Jezebel.

- Ikke representative

I en Facebook-post 11. mai skrev bandet også at de var sjokkert og overrasket over anklagene.

- Dessverre lever vi i en kultur som normaliserer og banaliserer at noen ikke respekterer grenser. Det er mennesker som har gått over andres grenser og som ikke vet det. Ben har ikke blitt kontaktet av noen overgrepsofre. Disse anklagene er sjokkerende for oss og vi tar dem alvorlig. Videre er de påståtte handlingene ikke representative for den personen Ben er og den måten de (omtaler seg selv i flertall, red.anm.) forsøker å opptre på, skrev bandet.

Hele Norges coronakart