Øyeblikkets tyrann?

Nik Gowing, «nyhetsanker» i tv-kanalen BBC World, harvært i Oslo for å intervjue fredsprisvinner Kim Dae-jung. Dagbladet har intervjuet Nik Gowing om det han har døpt «øyeblikkets tyranni» - tv-bildene som viser alt på direkten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Har den norske nobelkomiteen gjort et godt valg ved å gi fredsprisen til Kim Dae-jung?

- La meg være diplomatisk og si at det er et typisk «Nobel-valg», begynner Nik Gowing, og innrømmer at rollen som intervjuobjekt er ubekvem for en som er vant til å stille spørsmålene.

- Men ja, fortsetter han, - det er et godt valg, tatt i betraktning hva Kim Dae-jung har stått for de siste 30- 40 årene. Fredsskapere er modige mennesker, og mange av dem, som Yitzhak Rabin, må betale en høy pris i det lange løp. Kim Dae-jung har tatt enorme risikoer, men det gjenstår å se hvordan den koreanske fredsprosessen vil utvikle seg.

- Tror du årets fredspris vil få positiv betydning for tilnærmingen mellom Sør- og Nord-Korea?

- Prisen ble bare gitt til den ene siden, og jeg har lest at nordkoreanerne er fornærmet. Men om det vil få betydning, vet jeg ikke.

- DET JEG VET

er at arbeid for fred og en ny sameksistens er risikofylt. Tyskland ble gjenforent mer ved et skjebnens innfall enn som resultat av politiske utspill. Den kvelden Muren falt, sto jeg i pressesenteret i Øst-Berlin da Günter Schabowski fra politbyrået kom inn for å avgi en erklæring. Noen stakk til ham en lapp, åpenbart en melding fra politbyrået eller sentralkomiteen i partiet om at portene i Muren som et eksperiment ville bli åpnet for fri ferdsel samme kveld. Den 14 sekunder lange erklæringen i Øst-Berlin utslettet i realiteten staten DDR, det er vanskelig å tenke seg at noe liknende kan komme til å skje i Korea.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer