Øyer i ditt unge sinn

DEN SOM HAR LEST

bøker som barn, har fått et kart brettet ut i sitt indre som aldri helt kommer til å bli visket ut. På kartet står avmerket steder som skogen til Ole Brumm, drabantbyen til Knerten og Lillebror, gården til Teskjekjerringa og havet til Dr. Dyregod. Og masse andre steder; alt etter hvor ivrige foreldre, lærere, bibliotekarer og andre vennlige sjeler har vært når det gjelder å utvide et barns litterære territorium i viktige og avgjørende år av livet.

ENKELTE AV DISSE

stedene forlater vi, andre kan vi vende tilbake til igjen og igjen. Mens noen bøker er utpregete barne bøker, er andre klassikere som like mye er skrevet for voksne, men som barn og ungdom i høyeste grad kan dele med foreldrene sine. Aschehoug har valgt betegnelsen «Berømte bøker» når de i disse dager lanserer fem slike verker i nye utgaver. Oversettelsene er ikke av de verste. Jeg tenker på de mange amputerte og slurvete fornorskningene av denne typen verk som er utgitt opp gjennom åra. Her er kvalitetssikringen på plass; med Klaus Hagerups «Skatten på sjørøverøya» og Sverre Knutsens «Tarzan» som de ferskeste eksemplene.

ROBIN HOOD OG TARZAN

er mytiske figurer av ypperste merke. Robin Hood er velegnet til å vekke sosial samvittighet og rettferdig harme - med humor; et av de viktigste politiske våpen en liten revolusjonær kan mobilisere. Tarzan står fram som en av tidenes første naturvernforkjempere - urskogens vokter mot tankeløse utbyttere. Ingen ussel helt i disse tider.

ELLERS ER DET PÅFALLENDE

at alle de tre andre bøkene er egnet til å plante øyer i ditt sinn. Hva er en barndom uten et sjørøverkart? Og hvilken bok har inneholdt et sterkere kart enn «Skatten på sjørøverøya»? Jakten på skatten er en reise som vekker både mot og moral hos den som deltar på den. Flukten fra fangeøya er et av de mest uforglemmelige øyeblikkene i «Greven av Monte Christo». Og «Den hemmelighetsfulle øya» er kanskje Jules Vernes mesterverk; ivrig henvist til av moderne diktere som Per Olov Enquist og George Perec. Fra den dramatiske ballongferden over Stillehavet til funnet av Kaptein Nemo; gå ikke glipp av dette. Du er ei øy, du også.