DEBATT

Øyet som ser

Skulle menneskelig lidelse være fraværende i en hel bydel?

FROGNER: Det er hverken snobberi eller perversjon å trives blant vakre bygninger, skriver artikkelforfatteren.
FROGNER: Det er hverken snobberi eller perversjon å trives blant vakre bygninger, skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den som evner å se sine medmennesker avkledd vil se at også Frogners befolkning har en alvorlig eksistensiell krise minst en gang om dagen. At innvandrere vandrer i gatene og bor i husene og snakker med naboene og handler i butikkene. At selv om de pene frakkene er pene og blusene nystrøkne, nøler folk også her før de går over gaten, snur seg iblant stillferdig engstelig omkring, stirrer i bakken og i sitt indre tenker de på gamle mødre, eller erindringer fra barndommen. Livet verd, som Halldis Moren Vesaas skriver.

Jeg kjenner ikke igjen de menneskene jeg omgås i siste søndags kronikk. Man skal lete lenge etter en bydel som er så blandet aldersmessig, etnisk, og kulturelt som Frogner. La gå at kvadratmeterprisen er høyest i landet, men hva sier nå det? Det bor 50 000 på Frogner, tett og stillferdig. Dannelse er ikke å forakte. Kultiverte omgangsformer åpner mer enn lukker. En klassisk arkitektur med gateløp og gjentatte volumer og rytme, gir ro og harmoni og har ingenting med kulde å gjøre. Det er hverken snobberi eller perversjon å trives blant vakre bygninger.

Irriterer man seg over gabardinfrakker og velfødde pensjonister, over designklær og pudler, så ser man ikke langt. Generøsiteten overfor uvanlig adferd, overfor innvandrere, overfor subkulturer, overfor trygdede, overfor arbeidsløse, og overfor gamle, er større på Frogner enn noen annen bydel jeg kjenner til. Antall innvandrere, både av europeisk, afrikansk og asiatisk opprinnelse, er stor, selv om den kan hende er større andre steder. Kommunale boliger finnes også her. Heldigvis. Frogner er en del av samtiden og vil være det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer