Øyne som ser - og mye mer

Man går ikke akkurat kjøkkeninngangen til det nye Universitetsbiblioteket, og det er heller ikke husmannskost man finner på golv, vegger og som dører innenfor. Utsmykkingsfondet har sett bort fra normal statlig diett, og bestilt fra øverste hylle i norsk billedkunst. Og Johannes Rød har skrevet bok om prosjektet på Gyldendal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nytt bibliotek «voldtar» Blindern

Et av Arne Ekelands (1908- 1994) siste mesterverker fra det storpolitisk dypfrosne 80-tallet - «Før avreise» - henger innfelt i egen nisje på veggen til venstre. De 12 kvadratmetrene maleri legemliggjør hans uutryddelige håp om overlevelse i et utopisk lysende bilde. Den figurrike framstillingen med et bein hos ungrenessansens Botticelli og det andre i industrialismens Norge, var opprinnelig tenkt av den modne maleren for Oslo S. Posthumt på plass i et bedre egnet offentlig rom er Ekeland-maleriet mer enn vel anvendt arveavgift fra den norske statens side.

Kvadrat og runer

Vis-à-vis har innvandreren Paul Brand fått forvandle ei funksjonell inngangsdør mot senteret for norsk skriftkultur, til en arkitektonisk atkomst hvor kunstnerens kobberrelieff avslører seg som et magisk kvadrat. Døras dekorative metalliske lød får også en metaforisk merverdi, idet den kan oppleves som et løsenord til bibliotekets vidstrakte viten - hvori opptatt den rene matematikk og tallenes trylleri. De urgamle runesteinene like ved minner bare om Bård Breiviks steler fra 90-tallet, og skaper andaktsfølelse i hallen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer