Øystein Lønn er nummer 16

Hvorfor er «Thranes metode og andre noveller» noe av vår tids beste litteratur?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den språklige mesterkloa er i sving fra første avsnitt, presist beskrivende og med pauser til det usagte. Halvannen side ut i tittelnovellen «Thranes metode» har Øystein Lønn etablert grunntemaet, risset opp fortellingens fysiske rammer og introdusert hovedpersonene Thrane og Mol. Alt på en måte som gjør at du akkurat der og da ikke kan forestille deg å gjøre noe som helst annet enn å lese videre.

Det er sånt det blir Kritikerpris, Bragepris og - noen år seinere, for en annen novellesamling - Nordisk Råds litteraturpris av.

Hverdagsdrama

«Thranes metode og andre noveller» består av den lange tittelnovellen pluss fem korte tekster. Alle handler om «vanlige» mennesker som overlever som best de kan, mer eller mindre merket av livets kilevinker, i en tilkjempet normalitet på utrygg avstand fra den eksistensielle avgrunnen.

Figuren Thrane er en rastløs sjel på jakt etter stabilitet og kjærlighet. Samtidig frykter han nye oppbrudd, kanskje nye svik, og, sin metode tro, vil han helst vike unna når kvinnen han er fascinert av, den svært gifte Mol, med ett blir oppnåelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer