Øystein Sunde er flau over egen musikk

Har nektet å gjøre de tidligste albumene tilgjengelig på CD.

HEDRES I HØST: Øystein Sunde har sin egen utstilling på Popsenteret i Oslo i høst. Der vises det fram krimskrams både krimskrams, minner og instrumenter. 
Foto: Nina Hansen
HEDRES I HØST: Øystein Sunde har sin egen utstilling på Popsenteret i Oslo i høst. Der vises det fram krimskrams både krimskrams, minner og instrumenter. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvis det å være folkekjær kan måles og rangeres, vil nok gitarkongen Øystein Sunde (65) ligge helt i toppsjiktet med sine 1,1 millioner solgte album og låter som «Barkebille Boogie», «Kjekt å ha» og «Hvis dine ører henger ned».

Tidlig på 70-tallet, nærmere bestemt i 1972, måtte Sunde, som allerede da var en norsk superkjendis, ta en timeout på grunn av all oppmerksomheten.

- Det er ikke alle som tåler en slik suksess som jeg har hatt. Man kan lett forandre personlighet helt. I 1972, da var det Lillebjørn Nilsen, Finn Kalvik og jeg som regjerte, og det var jo ingen som slo oss. Jeg måtte stoppe opp og tenke at dette ikke kunne vare evig, og at jeg måtte ta det litt med ro, sier Sunde til Dagbladet.

Men selv om de underfundige låtene hans er allemannseie, er det ikke alle i dag som klarer å sette det bebrillede og rødmussede ansiktet hans i forbindelse med låtene de har sunget i musikktimene på barneskolen.

Går i fred - I dag kan jeg gå på gata uten at noen legger merke til hvem jeg er. Endelig. På 70-tallet hadde vi jo bare en tv-kanal. Når man hadde vært på NRK, så visste alle hvem en var.

Det blir sagt at Sunde lider av samlemani. At han har stabburet, kjelleren, loftet og hobbyrommet fullt av krimskrams og instrumenter samlet opp gjennom flere tiår. I går åpnet utstillinga «Kjekt å ha» på Popsenteret i Oslo, der Sundes ting er viet en egen etasje.

Lett rødming I tillegg gir han ut sine fem første album på cd for første gang. Fram til nå har de bare eksistert i form av for lengst utsolgte LP-plater.

CV Øystein Sunde

• Født 24. januar 1947 i Skarnes.

• Gift med Gudrun Grydeland. Har to barn.

• Har solgt over 1,1 millioner album.

• Den eneste som har fått utmerkelsen Årets Spellemann to ganger; i 1989 og 1994.

• Har også fått Spellemannpris for albumet «Kjekt å ha» og sammen med Gitarkameratene.

• Aktuell med utstilling på Popsenteret.

Man har heller ikke funnet disse albumene på nymotens streamingtjenester som Wimp, hvor de også nå er blitt tilgjengelig.

Sunde avslører at det har sittet langt inne å tilgjengeliggjøre hele katalogen sin for allmennheten. Han er nemlig flau over flere av sine tidligste utgivelser og har holdt dem igjen med vilje i mange år.

- Det er rart med gammel moro. Humor har lett for å ikke ha like lang holdbarhetstid som alvorlige ting. I dag så får jeg en lett rødming når jeg hører på noe av det tidligste jeg gjorde. Det har gjort at jeg ikke har villet gi det ut. Jeg har rett og slett vært litt flau over det, forklarer han.

Ble pressa Sunde sier at han gjerne skulle hatt bedre tid til å følge opp debutalbumet fra 1970.

- Den beste av dem synes jeg fortsatt er «1001 Fnatt». Den solgte veldig bra, og jeg ble pressa til å lage en oppfølger veldig fort. Da hadde jeg egentlig brukt opp de beste låtene. Det bærer de neste platene preg av. Låtene var ikke testet foran folk på viseklubbene først - de var rett ut av pennen og rett ut på rillene.

14. september og to måneder framover skal Øystein Sunde stå på scenen på Dizzie Showteater i Oslo med Gitarkameratene igjen.

Sms-duellerer 65-åringen gleder seg veldig til å treffe resten av gjengen, bestående av Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Lillebjørn Nilsen.

VENNER FOR LIVET: Gitarkameratene Halvdan Sivertsen, Lillebjørn Nilsen, Jan Eggum og Øystein Sunde merker alle albumene sine med «en gang gitarkamerat, alltid gitarkamerat». Nå skal de spille sammen igjen. 
Foto: Tom E. Østhuus
VENNER FOR LIVET: Gitarkameratene Halvdan Sivertsen, Lillebjørn Nilsen, Jan Eggum og Øystein Sunde merker alle albumene sine med «en gang gitarkamerat, alltid gitarkamerat». Nå skal de spille sammen igjen. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

- Gitarkameratene har betydd veldig mye for alle oss fire. Det var noe helt spesielt som oppsto da vi spilte sammen for første gang. Samspillet vårt opplevdes som en slags femteperson, et ekstra medlem. Vi har et godt vennskap og samhold, som jeg setter veldig pris på.

Sunde forteller at de fremdeles har god kontakt, ikke bare på scenen, men også privat.

- Lillebjørn er den jeg har kjent lengst og kanskje den jeg kommuniserer mest med. Vi sender ofte hverandre bilder fra de første turneene og mimrer. Og så hender det at vi duellerer med sms-ordspill fram og tilbake. Det er han voldsomt flink til, forteller gitarkameraten.

Millionarv Suksessen har gjort Øystein Sunde til Musikk-Norges rikeste mann. I 2010 sto gitar- og ordkunstneren oppført med nesten seks millioner kroner i inntekt, i tillegg til å kunne skilte med en formue på over 28 millioner.

Sunde gir ut albumene sine gjennom plateselskapet Spinner Records, som han eier sammen med datteren Turid Marie (31), sønnen Torbjørn (29) og kona Gudrun Grydeland (59). Artisten involverte barna tidlig i familiebedriften, for at de skal kunne drive millionforetaket alene i framtida.

- En eller annen gang skal jo de kjøre den lille skuta vi har videre, så det er naturlig at de får satt seg inn i hva dette er for noe. Nå endrer jo platebransjen seg hele tida, og det er ikke godt å si hvordan den ser ut når jeg skal under torva. Jeg synes det var viktig å ha dem med fra starten av, slik at de fikk lære bransjen å kjenne.

Liker hobbyrommet Sunde og kona Gudrun har vært gift i 27 år. De bor sammen i det lille tettstedet Skarnes i Sør-Odal kommune i Hedmark.

LANG KARRIERE: Øystein Sunde har gitt ut album i over 30 år. Nå arbeider 65-åringen igjen med nytt materiale. Her poserer han sammen med en plakat av en 23-årig versjon av seg selv. 
Foto: Nina Hansen
LANG KARRIERE: Øystein Sunde har gitt ut album i over 30 år. Nå arbeider 65-åringen igjen med nytt materiale. Her poserer han sammen med en plakat av en 23-årig versjon av seg selv. Foto: Nina Hansen Vis mer

Mens andre rockstjerner på hans alder er både på det andre og det tredje ekteskapet, har Sunde og Grydeland holdt sammen i nesten tre tiår.

- Det er ingen hemmelighet som ligger bak at vi har holdt sammen, men ting har funka for oss og vi er veldig lykkelige for at det har gått så fint, forteller han.

Når han har stått på scenen i Oslo og kommer hjem til Skarnes igjen, hender det at han stenger seg inne på hobbyrommet sitt. Der liker han blant annet å bygge modellfly.

- Når krampaslipper etter en konsert, så kan jeg sitte ei uke på hobbyrommet etterpå. Jeg kommer bare ut for å spise. Jeg må nullstille hodet litt, for det å være sin egen jobb kan ta veldig på. Man må passe på å få drevet med andre ting også, forteller Sunde.

HOLDER SAMMEN: Øystein Sunde og kona Gudrun Grydeland har vært gift i 27 år. 

Foto: Øistein Norum Monsen
HOLDER SAMMEN: Øystein Sunde og kona Gudrun Grydeland har vært gift i 27 år. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
GITARKONGE: Øystein Sunde spiller blant annet gitar, banjo, bass, dobro og mandolin. Her viser han fram noen av instrumentene sine på Popsenteret.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GITARKONGE: Øystein Sunde spiller blant annet gitar, banjo, bass, dobro og mandolin. Her viser han fram noen av instrumentene sine på Popsenteret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer