Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Øystein Sunde er rikest i musikk-Norge

Bør ha råd til enda flere bilbaner.

RIKING: Øystein Sunde har opparbeidet seg en formue på 33 millioner kroner siden han debuterte som 23-åring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RIKING: Øystein Sunde har opparbeidet seg en formue på 33 millioner kroner siden han debuterte som 23-åring. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det er mye snakk om musikkbransjens undergang, men skattelistene viser at de største artistene i Norge fortsatt tjener gode penger.

Inntekter fra konserter, events, salg av effekter og - etterhvert - streaming på internett, gjør at kjendismusikerne stadig har til smør på brødet, selv om platesalget er marginalisert. Ingen mer enn Øystein Sunde (65), som nå liknes for en formue på over 33 millioner kroner.

Supergitaristen og ordsjongløren fra Skarnes hadde også musikk-Norges høyeste inntekt i fjor, på nesten 8 millioner kroner. Dermed bør det være rom både nye bilbaner og nye fjernstyrte modellfly - to av Sundes kjæreste hobbyer - på husholdningsbudsjettet.

Involverte barna Sunde platedebuterte som 23-åring i 1970 med «1001 Fnatt». Siden har han solgt 1,1 millioner album og hatt hits som «Barkebille Boogie», «Kjekt å ha» og «Hvis dine ører henger ned».

Han har særlig tjent penger på sine humoristiske show - enten på turné land og strand rundt, eller på Dizzie showteater i Oslo.

I 2010 sto gitar- og ordkunstneren oppført med nesten seks millioner kroner i inntekt, i tillegg til å kunne skilte med en formue på over 28 millioner.

Sunde gir ut albumene sine gjennom plateselskapet Spinner Records, som han eier sammen med datteren Turid Marie (31), sønnen Torbjørn (29) og kona Gudrun Grydeland (59). Artisten involverte barna tidlig i familiebedriften, for at de skal kunne drive millionforetaket alene i framtida.

I høst har backkatalogen til Sunde vært relansert på CD og streamingtjenester, mens Sunde har stilt ut artefakter fra hele karrieren på Popsenteret i Oslo.

Inntektstoppen Andre artister som hadde et godt år i 2011, var pianist Leif Ove Andsnes, som spiller konserter i verdenseliten, og Magne Furuholmen, som tjener både på A-ha-fortida, sitt nye band Apparatjik, kunst og TV-jobb i «The Voice».

Han tjente en million mer enn sin tidligere kollega Morten Harket.

Blant de yngre artistene er det Maria Mena (26) som rager høyest på inntektstoppen. Hun ga ut albumet «Viktoria» i fjor, og tjener godt på musikken uten å spe på med alskens reality TV-oppdrag

Lene Marlin sitter på en av de større formuene i pop-Norge, med over 18 millioner på bok. Hun har ikke gitt ut ny musikk siden 2009, men jobber blant annet med å komponere låter for andre artister.