DEBATT

P-pillen er trygg

Det er et større problem at kvinner velger vekk trygg prevensjon enn at de ikke vet om bivirkningene.

P-pillen er trygg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Inger Merete Hobbelstad skrev 13.mai en personlig beretning om bivirkninger av hormonprevensjon i Dagbladet. Hun anklager oss, forfatterne av Gleden med skjeden, for å bagatellisere bivirkninger og se bort fra forskning som viser at hormonprevensjon gir depresjon og nedsatt livskvalitet.

Dette er alvorlige anklager. Lesningen er milevis unna vår intensjon, og hvis flere har lest Gleden med skjeden på denne måten, er det viktig for oss å oppklare.

Det vi ser på som mest alvorlig i denne saken er likevel Hobbelstads misvisende bruk av forskningsresultater. Hun bygger opp et virkelighetsfjernt bilde av farene ved hormonprevensjon. Slike skremselsbilder får kvinner til å slutte med effektiv og trygg prevensjon på feil premisser.

Hobbelstad hevder konklusjonen vår er basert på en selektiv lesning av forskningslitteraturen. Selv trekker hun frem to nye studier, en fra Danmark og en fra Sverige. Problemet er at hun presenterer et fordreid bilde av resultatene. Hun skriver at «mange p-pillebrukere rapporterte om nedstemthet og lavere energinivå, samt mangel på selvkontroll» i den svenske studien, mens den danske viste at «sjansen for å få klinisk depresjon øker med åtti prosent blant jenter som går på p-piller.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer