P3-Are «frikjent» av Kringkastingsrådet

Katolikkironi ikke over streken.

(Dagbladet.no): – Etter at vi hadde hørt hele innlegget, konkluderte vi med at det ikke gikk over streken, sier Kjellaug Nakkim, leder i Kringkastingsrådet, til Dagbladet.no.

P3-programmet Osenbanden ble klaget inn etter et innslag der programleder Are Sende Osen kommenterte et bilde av paven og kongen av Saudi-Arabia. Han sa blant annet.:

«Hadde jeg vært diktator i Norge skulle jeg kjeppjage alle katolikker ut av hele landet og beslaglegge eiendommene deres».

Klagen ble levert innav rektor Gjermund Høgh, som skrev at han «trodde denne typen radiosendinger var avviklet seinest i 1945». Til Dagbladet fortalte han at han har elever på skolen som har flyktet fra landet sitt på grunn av at de er katolikker.

Kringkastingsrådet konkluderte i dag med at klagen ikke ble tatt til følge, og at programlederens bruk av ironi er innenfor NRKs grenser.

– Vi synes klagen i seg selv var en nyttig påminnelse om at det er en balansegang i slike saker. Men skal en drive med satire vil en komme inn på ting som enkelte grupper kan oppfatte som negativt. Hvis en ikke skulle gjort det i det hele tatt, ville det blitt temmelig tannløs satire, sier Nakkim til Dagbladet.no.

Are Sende Osen sa til Dagbladet før saken ble behandlet at han ikke hadde tenkt over at personer som hadde flyktet fra landet sitt på grunn av at de er katolikker kunne føle seg støtt.

– Det er en side ved saken jeg ikke tenkte på. Kanskje hadde jeg uttalt setningen litt annerledes, hvis jeg hadde tenkt meg om enda en gang, sa han.

ARE OG KLAUS: Are Sende Osen ble i dag «frikjent» av Kringkastingsrådet. Her er han fotografert sammen med sin gamle makker Klaus Sonstad. Foto: Scanpix
ARE OG KLAUS: Are Sende Osen ble i dag «frikjent» av Kringkastingsrådet. Her er han fotografert sammen med sin gamle makker Klaus Sonstad. Foto: Scanpix Vis mer