«P3 GULL»: Natt til søndag ble «P3 Gulls» etterfest stengt av brannvesenet. Bildet er fra fjorårets «P3 Gull»-utdeling. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
«P3 GULL»: Natt til søndag ble «P3 Gulls» etterfest stengt av brannvesenet. Bildet er fra fjorårets «P3 Gull»-utdeling. Foto: Mariam Butt / NTB scanpixVis mer

«P3 Gull»-fest stengt på grunn av fare - hadde ikke meldt fra

Arrangørene av «P3 Gulls» etterfest hadde ikke meldt fra til brannvesenet på forhånd, slik loven krever.

Lørdag ble Musikk-Norge feiret under den årlige prisutdelingen «P3 Gull» i Skur 13 på Tjuvholmen i Oslo. Men «P3 Gulls» etterfest, som fant sted i et annet lokale i bydelen Gamle Oslo, gikk ikke helt etter planen.

Brann og redningsetaten så seg nødt til å stenge festen rundt midnatt, på grunn av fare for sikkerheten til deltakerne.

Til Dagbladet forteller Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann og redningsetat, at de ikke hadde blitt informert om etterfesten på forhånd, slik de skulle ha blitt.

- Det var ikke meldt fra om arrangementet på forhånd – slik som det skal gjøres, sier Hovtun.

Skal melde fra

Ifølge brann- og eksplosjonsvernloven skal den ansvarlige for store arrangementer melde fra i god tid, hvis dette skal holdes i et lokale som normalt sett ikke benyttes til denne typen arrangementer.

Ifølge Hovtun oppdaget de «P3 Gulls» etterfest ved en tilfeldighet.

- Dette var ikke en nattklubb eller et forsamlingslokale, men et gammelt industribygg innerst i Kvernerdalen i Oslo. Det var ikke bygget eller tilpasset for så mye folk, og særlig ikke arrangementer av denne typen, sier Hovtun, som synes det er leit at de måtte stenge festen.

Han forklarer at flere ting gjorde at de valgte å stenge festen etter en inspeksjon, men at hovedgrunnen var mangel på rømningsveier.

- Når brannvesenet stenger et arrangement er det fordi det er overhengende fare. Vi anså ikke dette for trygt, og det var grunnen til at vi stengte det, sier Hovtun.

- Bare å beklage

Jan Henrik Mo, redaksjonssjef for event og utvikling i NRK P3, forklarer at de har hatt en god dialog med brannvesenet i forbindelse med det TV-sendte «P3 Gull»-arrangementet, som ble holdt i Skur 13 i Oslo.

Han presiserer at alt gikk etter boka på dette arrangementet, men at det var den lukkede etterfesten for bransjen og artister hvor ting ikke var helt som det skulle.

- I dette tilfellet hadde eventbyrået som arrangerer denne festen gjort de befaringene og vurderingene de mente var tilstrekkelig for å bruke dette lokalet til en slik fest. I ettertid vet vi at det ikke var tilstrekkelig og det er det bare å beklage, sier Mo, til Dagbladet.

Han legger til at «P3 Gull» hvert år har som mål å være nyskapende og gi publikum en helt unik opplevelse, og at de forsøker å finne lokaler til etterfestene der artister og bransje aldri har vært før.

- Gjøres HMS-vurderingene riktig er det fullt mulig å arrangere en fest i et tomt fabrikklokale, og vi har opplevd stor grad av velvilje hos brannvesenet ved tidligere samarbeid. Vi tar sikkerhet på alvor, og årets hendelse tar vi lærdom av, sier han.

- Det er selvfølgelig kjedelig når dette skjer, og da spesielt for dem som var til stede. Men når brannvesenet konkluderer med at det ikke er forsvarlig å holde lokalet åpent, støtter vi en slik avgjørelse. Samtidig er vi veldig takknemlige for at alle gjestene tok det å avslutte etterfesten litt tidligere så fint, sier Mo.

- Eksemplarisk oppførsel

Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann og redningsetat, gir skryt til deltakerne og arrangøren for å ha vært samarbeidsvillige og medgjørlige da de måtte stenge arrangementet.

Da brannvesenet kom til arrangementet, ble det opplyst om at det skulle være omtrent 500 personer til stede.

Politiet ble rutinemessig varslet, og var også til stede da arrangementet ble stanset.

- Både publikum og arrangørene var veldig samarbeidsvillige. Det var eksemplarisk oppførsel fra dem, sier Hovtun.