- P3 har et kompetanseproblem

Dj-kollektiv mener Håkon Moslet ikke har peiling på svart musikk, og bare spiller gamlisrock.

(Dagbladet.no): - P3 framstår som en siste skanse for kritthvit musikk, skriver det oslobaserte dj- og bloggkollektivet Jaywalkers i et innlegg denne uka.

De etterlyser mer svart musikk i kanalen, særlig hiphop:

- Det er greit å synes at all musikk var bedre før. Men det er ikke greit å være musikksjef i P3 og synes at all musikk var bedre før. Hvordan kan det være riktig at det å høre på ungdomskanalen til NRK skal oppleves som å være på hjemmefest hos Håkon Moslet, en mann midt i trettiårene?

Hiphopkrise

- Fra i sommer har vi merket at P3 nærmest boikotter svart musikk, mens du møter en gitarlydvegg nesten uansett når du skrur på kanalen, utfyller Øyvind Holmboe Basmo, en av de som har skrevet innlegget, til Dagbladet.no.

Men bak nedgangen i andelen hiphop og r\'n\'b som spilles på P3, ligger det ifølge Moslet en nedgang i lytternes interesse for sjangeren. Kanalen mottar hundrevis av sms fra lytterne hver dag, og denne tilbakemeldingen overbeviste Moslet og co. om at de på begynnelsen av 2000-tallet overspilte såkalt svart musikk.

- Sjangeren er først og fremst et storbyfenomen. Det er et mer gitarbasert sound som foretrekkes på riksplan, forklarer Moslet overfor Dagbladet.no.

- Tilbakefallet for svart musikk på P3 sammenfaller med en krise for sjangeren i Norge generelt. Hiphopplater selger dårlig, og norske artister sliter med å etablere seg, skriver Moslet i et svar på kritikken.

ROCKEKONGE: Håkon Moslet innrømmer at P3 spiller mest rock når de spiller gamle låter. - Enda jeg elsker jo Prince, sier han. Her på Quarten med t-skjorte til det for tida B-listede bandet The Killers. Foto: FRANK KARLSEN
ROCKEKONGE: Håkon Moslet innrømmer at P3 spiller mest rock når de spiller gamle låter. - Enda jeg elsker jo Prince, sier han. Her på Quarten med t-skjorte til det for tida B-listede bandet The Killers. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Øyvind Holmboe Basmo er ikke enig.

- Norsk hiphop blir bare bedre og bedre, sier han.

Mangler kompetanse

Basmo mener den norske hiphopscenen har alltid vært marginal, og den var verken bedre eller bredere for fem år siden. Derimot hadde ikke radiolytterne hørt norsk hiphop før 2000-tallet, og gjennom P3 ble stadig nye folk introdusert for sjangeren.

- Moslet mener lytterne gikk lei?

- Problemet er at P3 ikke vet hva de skal spille. Hvis man fortsetter å pumpe ut Eminem, så er det etter hvert ikke like spennende. Man må tilføre kompetanse av folk som har bedre oversikt over hiphop, mener Holmboe Basmo.

- P3 er flinke til å velge låter innenfor sjangerne de kan, men de har ikke oversikt over hiphop. Det sammen gjelder reggae som er stort i USA og Storbritannia, men jeg tviler på at denne musikken engang diskuteres i møtene til P3.

- Så P3 har et kompetanseproblem?

- Ja, og de er i ferd med å miste lyttergruppa som liker svart musikk i Oslo, sier Holmboe Basmo.

Mister lyttere

Han henviser til en undersøkelse som viser at P3 har falt fra ti til åtte prosent av lytterskaren i Oslo fra 2005 til første halvdel i år.

I samme periode har The Voice gått opp fra én til tre prosent.

- Gir dere opp denne lyttergruppa, Moslet?

- Overhodet ikke, hiphop er er en veldig levende musikksjanger, og ikke noe vi ignorerer.

Han forteller at kanalen har planer for å gjøre noe med situasjonen, uten at han i dag kan ikke si noe mer konkret om dem.

- Men Jaywalkers peker også på at dere bare spiller rock når dere spiller gamle låter. Er P3 en rockekanal?

- Nei, hehehe. Vi spiller alltid mye rock, men også mye annet. Det er en eklektisk kanal.

LES OGSÅ:

STILLSTAND: - Jeg kan forstå at noen mener at hiphop, som har vært dominert av gangstarap i mange år, opplever en kreativ tørke, spesielt når det gjelder tekster. Men sammenlignet med svart musikk har det jo vært kreativ stillstand i rocken i 20 år, sier Øyvind Holmboe Basmo. Han kritiserer P3 i <a href="http://thejaywalkers.blogspot.com/2007/09/kids-love-retro-rock.html">Jaywalkers-bloggen</A> sammen med Ketil Ramberg, Eirik Basmo Ellingsen, Christian Bielke, Amund Holmboe Basmo, Tonje Skjervold og Leif Ribe. <br />For ordens skyld: Holmboe Basmo er i managementet til Chris Lee, som denne uka er C-listet i P3.