P3-medarbeiderne skal lære å oppføre seg

Kringkastingssjefen legger seg flat.

Kringkastingssjefen legger seg flat og lover at P3-medarbeiderne skal lære å oppføre seg, etter flere overtramp det siste året.

John G. Bernander har satt i gang et prosjekt for å bedre den daglige, faglige diskusjonen i de enkelte P3-redaksjonene.

-  Vi skal diskutere språkvalg, form og innhold. Hensikten er å treffe mer presist når vi velger å bruke provokasjon som virkemiddel, sa kanalsjef Marius Lillelien til Kringkastingsrådet i går.

Der fikk han refs for et innslag i programmet «Osenbanden», hvor Israel ble kalt «Satan sjøl», og hvor programleder Ken Wasenius Nielsen blant annet uttalte følgende: «Hva med å lirke litt pulver opp i drikkevannet til de helvetes israelerne?».

-  Utidig språkbruk

Bakgrunnen for innslaget var Israels beskytning av et boligkompleks i Gaza, der 19 mennesker ble drept.

-  Jeg kan langt på vei forstå programlederens berettigete harme i forhold til de tragiske resultater som denne beskytningen fikk, men det opphever ikke på noe vis de krav som vi må stille til anstendighet og balanse i NRKs ulike programmer, sa John G. Bernander i sin redegjørelse for Kringkastingsrådet.

Han betegnet språkbruken i innslaget som utidig, og brukte ord som historieløst, plumpt og uakseptabelt om «pulver i drikkevannet»-sitatet.

SKAL SKJERPE P3: Kringkastingssjef John G. Bernander vil diskutere språk og innhold grundigere med P3-medarbeiderne, etter en serie uheldige uttalelser i år. Foto: Ole H. C. Thomassen
SKAL SKJERPE P3: Kringkastingssjef John G. Bernander vil diskutere språk og innhold grundigere med P3-medarbeiderne, etter en serie uheldige uttalelser i år. Foto: Ole H. C. Thomassen Vis mer

Bernander beklaget at innslaget ble sendt, og et enstemmig kringkastingsråd kom til samme konklusjon.

-  Jeg er veldig fornøyd med at kringkastingssjefen legger seg paddeflat. For øvrig har Marius Lillelien snart fast plass her, hvis dette skal fortsette, sa Finn Egil Holm.

P3-profilen

Debatten utviklet seg til å dreie seg om P3s generelle programprofil, der flere rådsmedlemmer ga sin støtte til kanalen.

-  Det at P3 ofte drøftes i Kringkastingsrådet, anser jeg som en styrke for NRK og P3. Et P3 som aldri provoserer, og som ikke er gjenstand for ganske tunge diskusjoner i et lett aldrende kringkastingsråd, er et dårlig P3. Jeg er også redd for at medarbeiderne i kanalen skal bli skuddredde nå, med den kritikken vi kommer med av akkurat dette innslaget, sa Roger Ingebrigtsen.

PROVOSERER: Programleder Mina Hadjian har fått refs av Kringkastingsrådet to ganger.