P3-Mina felt for Søviknes-hets

- Mina er det verste jeg har opplevd, sier Frp-politikeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):

Frp-politiker Terje Søviknes har gjort det klart at han opplever intervjuet med NRK P3s Mina Hadjian som det verste han har vært utsatt for i media noensinne.

I dag fikk han medhold i Pressens Faglige Utvalg (PFU), som saken er klaget inn for.

- Et enstemmig utvalg har talt. NRK er felt på fem punkter etter «Vær Varsom»-plakaten, opplyser generalsekretær i norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold til Dagbladet.no.

Ble ikke underrettet

Ifølge kjennelsen er episoden et klart brudd på blant annet plakatens punkter om å gjøre premissene klare for intervjuobjektet, samt respekt for menneskers privatliv og overdrivelse av tittel/ingress i forhold til hva man har dekning for i saken.

Det var 9.januar i år programleder Mina Hadjian skjelte ut Frp-politikeren i P3-programmet «Mina», for deretter å ringe ham opp på direkten.

Hun sa blant annet at «en mann som Søviknes, (...)- ja du blir faktisk dårlig bare av å se på ham - at denne mannen slipper å sitte i fengsel for forbrytelsene sine, men heller tjener masse cash».

FELT I PFU: Mina Hadjian skjelte ut Terje Søviknes på direkten, og innslaget er nå felt på fem punkter i Pressens faglige utvalg. Foto: HÅVARD KALLESTAD
FELT I PFU: Mina Hadjian skjelte ut Terje Søviknes på direkten, og innslaget er nå felt på fem punkter i Pressens faglige utvalg. Foto: HÅVARD KALLESTAD Vis mer

- Utvalget finner ingen tvil om at Søviknes ikke ble tilstrekkelig underrettet om hva som var settingen for innslaget, sier Kokkvold til Dagbladet.no etter at fellingen ble klar i dag.

NRK beklager

Programsjef Bjørn Stuevold i NRK har ikke lest kjennelsen selv, men sier det var forventet at de kom til å bli felt.

- Vi har allerede beklaget denne saken selv, og tatt de redaksjonelle grepene vi mente var nødvendig i forhold til å holde oss innenfor det presseetiske rammeverket, sier Stuevold til Dagbladet.no.

- Så Søviknes-episoden førte til en kursendring i «Mina»?

- Jeg vet ikke om akkurat denne konkrete episoden hadde så mye å si, men det foregår et kontinuerlig arbeid og en kontinuerlig evaluering hos oss, som det også bør gjøres i alle andre redaksjoner. På mange måter føles denne saken allerede som et tilbakelagt stadium, fordi det er så lenge siden, sier programsjefen.

- Forbilledlig

NRKs beklagelse får de også uttelling for i PFUs uttalelse.

P3-Mina felt for Søviknes-hets

- NRK har på en forbilledlig måte beklaget innslaget og vedgått at dette har gitt en nøye gjennomgang av interne rutiner, spesielt i det aktuelle programmet, sier Kokkvold, men tilføyer at:

- PFUs utvalg understreker at selv om det ble framført i et program med en uhøytidelig form, så er dette underlagt de samme presseetiske retningslinjer som gjelder for alle andre medier.

Søviknes selv sier til Dagbladet i dag at han synes overtrampet er så stort at det ikke holder med en beklagelse fra NRK.

- Jeg har opplevd mye i media, men dette er egentlig det verste. Mina-intervjuet skiller seg ut, det er en helt annen form for journalistikk enn alt annet jeg har vært utsatt for, i den grad man kan kalle det journalistikk i det hele tatt.

Debattmuligheten for denne artikkelen er stengt på grunn av mange grove personangrep.

FIKK MEDHOLD: Os-ordfører Terje Søviknes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer