Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

P3 tar Harald Are Lund av lufta

For å trekke unge lyttere kutter P3 ut programmet «Harald Are Lund» og avslutter samarbeidet med Olle Abstract.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vært på den sloten i 15 år, men skitt au. Det er ikke jeg som bestemmer det, sier Harald Are Lund om nyheten om at P3 fra 2009 vil gå uten «Harald Are Lund» på torsdager. Lund har fra slutten av 60-tallet vært NRKs rockmisjonær framfor noen - i 40 år har han introdusert radiolytterne for det siste innen sjangeren.

- Det har ikke vært få lyttere, men de har kanskje vært for gamle. Men jeg tror de har fått påpakning om at P3 skal være en yngre type radio, sier han.

Omprioriteringen, som gjør at Lund bare vil bli å høre på kanalen på mandager, kommer som en del av en større fornyelse av sendeskjemaet til P3. I et internt notat kommer det fram at Olle Abstract, som har vært på kanalen i en årrekke, vil forsvinne fra lufta. «Urørt» vil stå igjen med en totimers sending, og «Juntafil» skal utvides - alt for å trekke nye og unge lyttere til kanalen.

Trenger ungdommen

Musikksjef i P3, Håkon Moslet, sier at det var på tide å gjøre noe med sendeplanen til P3.

- Det ligger i P3s natur å fornye seg, og kanalen har vært konstant i endring siden fødselen. For å få inn noe nytt i sendeskjemaet må man ta noe ut.

- I notatet står det at det blir «ekstremt viktig» for kanalen å trekke yngre lyttere de neste åra. Hvorfor?

- Vi skal lage radio for aldersgruppa 15 til 30, og den yngste delen er en utfordring for alle radiokanaler, også for oss. Det har NRK fått påpakning for fra medietilsynet også, at vi underleverer til tenåringer.

KUTTER TORSDAGSSENDINGENE: Harald Are Lund synes det er synd at det blir sendt mindre undergrunnsrock på radioen. Hans tre timer lange sendinger på torsdager tas nå av lufta, etter 15 år. Foto: DAGBLADET
KUTTER TORSDAGSSENDINGENE: Harald Are Lund synes det er synd at det blir sendt mindre undergrunnsrock på radioen. Hans tre timer lange sendinger på torsdager tas nå av lufta, etter 15 år. Foto: DAGBLADET Vis mer

Anbefaler studentradio

For Lund har fornyelse vært selve drivkraften for journalistgjerningen.

- Jeg har alltid vært opptatt av det som er nytt. Det som var nytt og spennende i 1968 var det som ble mainstream i 1975. Og sånn er det fremdeles - elementer fra undergrunnen blir absorbert fra mainstreamen.

Men nå blir det færre steder å få denne musikken spilt, selv om studentradioen i Trondheim blir riksdekkende og noe av det samme repertoaret nok finnes der.

Moslet kjenner seg ikke igjen i at P3 med den nye sendeplanen ikke kommer til å spille undergrunnsmusikk.

- Da må man høre bedre etter og sjekke hva P3 gjør i 2009. Vi kommer til å ha masse rock utenfor mainstreamen, i Pyro, i Urørt og i Lydverket og i Haralds program.

- Jeg er litt i sjokk

WE-vokalist Thomas Feldberg har de siste åra vært Harald Are Lunds medprogramleder på mandager.

image: P3 tar Harald Are Lund av lufta

- Det er veldig synd og litt rart, jeg er litt i sjokk selv. Det er veldig rart med så store omveltninger. Om det vil appellere er et åpent spørsmål, sier han om saken.

- Harald har betydd alt for meg - han har gitt meg spilletid og han har gitt meg anledningen til å fordype meg i ting. Han er på en måte min ukjødelige far. Min beundring og respekt for ham kan jeg ikke måle og forklare i ord, sier Feldberg til Dagbladet.

- Typisk NRK

Det er typisk NRK, både fjernsyn og radio, at de ikke forstår hvilke kvaliteter de har, mener kunstneren og musikeren Kim Hiorthøy.

- I stedet for å bygge videre på det, virker det som om de prøver å likne på de andre. Og da kan man like gjerne legge ned skiten, sier han til Dagbladet i dag.

- Det finnes ingen andre som ham på radio i Norge. Han spilte masse musikk som jeg ikke hadde visst om jeg ikke hadde hørt på programmet hans da jeg var ung.

- Frontfigur i kampen mot de døve streitingene
- Det er dumt om han ikke kan fortsette. Hører du hva han driver med nå, så er ikke det mainstream. Han er en bunnsolid avantgardist, og nå som indie har blitt mainstream er det fint at han er med på å brøyte ny mark, sier Turboneger-bassist Thomas Seltzer.

- Det er ingen som ikke har vært med på å forme moderne norsk rock så mye som ham, som guide, pedagog og guru. Jeg satt som 11-åring og tok opp på kassett hver gang det var «Grå minutter» på radioen.

- Fyren er genial - han gikk rundt på NRK i 1967 med kjortel, sandaler og FNL-merke og ble truet på livet av Vidar Lønn-Arnesen. Han har vært frontfigur i kampen mot de døve streitingene, sier Seltzer.

VIL NÅ DE YNGSTE: - Vi skal lage radio for aldersgruppa 15 til 30, og den yngste delen er en utfordring for alle radiokanaler, sier musikksjef i P3, Håkon Moslet.
MEDPROGRAMLEDER: - Jeg er litt i sjokk, sier Thomas Feldberg, også kjent som vokalist i WE.
EN OPPRØRER: - Harald Are Lund gikk rundt på NRK med kjortel, sandaler og Front National de Liberté-merke og ble truet på livet av Vidar Lønn-Arnesen, sier Seltzer.
KAN LEGGE NED:</B> - Prøver NRK bare å likne på de andre, kan man like gjerne legge ned skiten, mener kunstner og musiker Kim Hiorthøy.
FORSVINNER FRA P3: NRK avslutter samarbeidet med DJ Abstract.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!